Завантаження ...
banner
banner

Чи хочуть росіяни миру

hDraHBbcSxAKobf6TJGYJJfHbWR72n-metaMTEucG5n-.webp

За даними опитування однієї з соціологічних компаній РФ, кількість прихильників мирного завершення російсько-української війни серед росіян зросла до рекордних 48%. Водночас понад 30% респондентів вважають, що мир можливий лише за умови збереження окупації однієї чи кількох областей України. А більше ніж половина респондентів обрали "інший варіант" миру.

Загалом, варто розуміти, що щодо питань війни/миру, зовнішньої політики -  того, з чим люди у безпосередньому житті не стикаються – вони формують свою думку на підставі чиїхось думок (експертів чи представників влади), які вони десь почули. Ми бачимо, що у Росії думку з приводу війни формує не опозиція, а російська пропагандистська машина, яка, звісно, ретранслює позиції Кремля. Тому російських респондентів в опитуваннях на тему війни можна поділити на дві частини. Це ті, хто вже зіткнувся з війною - має власні відчуття стосовно війни, або має інформацію від родичів чи друзів, які були на війні (тобто має інформацію не з телевізора). Друга частина – це ті, хто з цим безпосередньо не стикалися та знають про війну виключно з того, що озвучує російська пропаганда.

Високий відсоток відповідей "проти" мобілізації вказує на реальне ставлення росіян до війни

Якщо ж вдивлятися в такі опитування детальніше, варто зауважити, що, наприклад, в темі мобілізації, швидше за все, буде відображено думки тієї частки людей, які прямо чи опосередковано, але стикнулися з мобілізацією. Або ж отримали відгуки про реальну війну від близьких та знайомих, хто брав участь у бойових діях. Тож високий відсоток відповідей "проти" мобілізації вказує на реальне ставлення росіян до війни. Цей відсоток відповідає кількості тих, хто стикнувся з мобілізацією, або з негативними відгуками про неї від близьких чи друзів.

Цікаво також, що у відповідях про мирні переговори, "за" мир, швидше за все, виступає та частина росіян, яка виступає "проти" мобілізації. Втім, тут варто також брати до уваги, що ідею мирних переговорів просуває Кремль – час від часу відповідні ініціативи озвучують Путін та російські чиновники. І частина респондентів "за" мир – це ті, хто підтримують цю тезу в інтерпретації Кремля. Мовляв, раз влада каже, що ми мирні люди і ми – за мирні переговори, то це правильно, це так і є, тому так "можна відповідати" під час опитування.

Понад 50% росіян, які обрали "інший варіант" миру, умовно можна записати в списки незгодних з війною

А от далі, в питаннях стосовно умов можливого мирного договору, бачимо таке явище, як соціальне лицемірство. Мова про те, що люди в тоталітарному суспільстві бояться говорити те, що суперечить "генеральній лінії партії", тобто тим наративам, які нав’язує суспільству влада. Саме тому понад 30% респондентів назвали прийнятною умовою мирної угоди окупацію однієї чи кількох областей України.

Втім, ті понад 50% росіян, які обрали "інший варіант" миру, умовно можна записати в списки незгодних з війною. Їх можна додати до тих, хто виступає "проти" мобілізації. Тобто, це і є ті росіяни, які проти війни.

Таким чином, можна зробити висновки, що певне невдоволення війною в Росії все ж є, але велике питання, чи переросте воно в якісь протести.