Завантаження ...
banner
banner

Чи був вдалим візит Зеленського до США

Gs7HMrJs7UAoJFC63MRj7IPoLS5vsH-metaZDZmNDY2ODAtOTk4Ny0xMWVlLThkZjMtMWQyOTgzZDg4MTRmLmpwZw==-.webp

Візит президента України Володимира Зеленського до США мав на меті кілька ключових завдань.

Візит президента України Володимира Зеленського до США мав на меті кілька ключових завдань.

Перше - переконати значну частину республіканців в тому, щоб Конгрес проголосував допомогу Україні вже в грудні. Зеленський намагався донести свою позицію якомога більшій частині американської політичної еліти. Були зустрічі президента України з сенаторами, керівниками аналітичних центрів, керівниками компаній, які виготовляють військову продукцію та і, власне, з президентом США Джо Байденом.

На тлі візиту Зеленського Байден демонструє американському політикуму складність ситуації у військовому плані, в якій перебуває Україна

Цікаво, що в цьому ж контексті візит Зеленського використовувався і адміністрацією президента США Джо Байдена. Адже для Білого дому у внутрішньополітичному протистоянні наразі важливо скоригувати ситуацію не на користь тих республіканців, які вперто блокують процес ухвалення допомоги для України. Тобто, на тлі візиту Зеленського Байден демонструє американському політикуму складність, ба навіть критичність ситуації у військовому плані, в якій перебуває Україна. І Байден, в тому числі, підкреслює, наскільки серйозною є загроза агресії РФ надалі, у разі, якщо Україна впаде.

Так в США створюється така картина: адміністрація Байдена, демократи та чимало республіканців – на правильному боці історії. Натомість ті, хто проти допомогти Україні, затримують її, "працюють" на Путіна, який є злом. По суті, ця корекція зараз в американському медійному просторі відбувається: яким злом є Путін розповідає Зеленський, про це ж розповідає адміністрація Байдена…

Другий важливий момент у візиті президента України Володимира Зеленського в США - підготовка до військової кампанії 2024 року, підготовка нового стратегічного наступу, а, можливо, і не одного.

Обговорення українських військових планів на 2024 рік відбувається вже декілька тижнів

Своє бачення розвитку ситуації Зеленський, звісно, обговорив та презентував під час закритих зустрічей, зокрема з керівництвом Пентагону та президентом США Байденом. На рівні непублічних консультацій обговорення українських військових планів на 2024 рік відбувається вже декілька тижнів, але візит президента Зеленського є додатковим важливим фактором просування цього процесу на новий, якісніший рівень.

Україна може почати новий контрнаступ у 2024 році

Підтвердженням того, що ці питання предметно обговорювалися, є коментарі офіційних осіб США, які звучали впродовж кількох останніх днів (зокрема, перший заступник помічника президента США з національної безпеки Джонатан Файнер заявив, що Україна може почати новий контрнаступ у 2024 році). Крім того, інформація про це просочується у західних ЗМІ.

Тому, можна зробити висновок, що ніхто не чекатиме 2025 року, щоб готувати наступальну кампанію.

І ще один момент – залучення американських компаній для виготовлення зброї в Україні. При цьому, мова не йде про те, що це має відбутися одразу. Але дуже важливо, щоб американські і не лише американські оборонні компанії створювали з українцями спільні підприємства в цьому напрямку. Для перемоги Україні потрібні і капітал, і технології.

Фото bbc.com