Завантаження ...
banner
banner

Чому українцям не цікаві виступи вдови російської "опозиції"

dSIOAn1FQVmvofQDE7OywPjfEgkFKr-metaY2Vuc29yX25ld3NfbWlkZGxlOC5qcGc=-.webp

29 лютого Європарламент планує ухвалити резолюцію через смерть російського опозиціонера Олексія Навального в російській тюрмі. І напередодні цієї події в ЄП виступила його дружина Юлія.

Направду, для України – нічого значущого. Нічого такого, чого б українці досі не знали: і що "Путін нікуди не подівся", і що "з ним не можна вести переговори", і що не всі росіяни погані, а тим паче винні, що їхня армія вже два роки вбиває в Україні мирне населення і нищить українські міста…

А от що впало в око, так це те, як окремі представники російської "опозиції" почали обурюватись, що українці не звернули на виступ Юлії Навальної жодної уваги. Мовляв, а ви точно боретеся з Путіним?

Юлія Навальна заявляє, що проти російської агресії, окрім санкцій, не працюють "зброя та гроші"

Тобто, вони чомусь досі вважають, що саме українці – а не навпаки - мають перейматися їхніми заявами, їхніми долями і їхніми "стражданнями". З якого дива, нешановні?

Юлія Навальна, наприклад, заявляє, що проти російської агресії, окрім санкцій, не працюють "зброя та гроші". Але те, що зброя в руках українців – ще й який важіль впливу на Кремль – за два останніх роки повинні були б збагнути найліберальніші представники російської "опозиції". Як бачимо, не збагнули.

Та це, певно, не має дивувати. Адже люди, найбільшим досягненням яких є сісти в тюрму і (як би не цинічно це прозвучало) там померти, замість того, щоб взяти до рук ту саму зброю і зупинити "кривавого монстра" Путіна і його багаторічних посіпак, можуть закликати Захід хіба стати… "інноваторами".

За словами Юлії Навальної, це означає не тиснути санкціями на всю Росію, не обмежувати росіян. Напевно, мова про тих, хто з-за кордону донатить на "наших хлопчиків", які радо вбивають українців? Чи про тих, хто, маючи офіси далеко за межами РФ і "не підтримує війну", називає винними в політичних вбивствах в Росії – від Анни Політковської до Бориса Нємцова – чеченців та інгушів, які "здійснюють важкі злочини в країнах, які їх прихистили"?

Новоспечена вдова вважає, що союзниками у цій "боротьбі" є росіяни, які виступають проти війни та самого Путіна

"Свята простота" Юлія Навальна наполягає, що європейці мають "перестати бути нудними" й зосередитись на розслідуванні фінансових махінацій Путіна та його друзів, пошукати "пособників мафії у ваших країнах, непомітних юристів і фінансистів, які допомагають Путіну і його друзям ховати гроші". Новоспечена вдова вважає, що союзниками у цій "боротьбі" є росіяни, які виступають проти війни та самого Путіна. Тобто, виглядає усе це так, що у своїх "сміливих" фантазіях, російські "опозиціонери" бачать себе вигодонабувачами таких розслідувань…

Чому ж українці не відреагували на виступ Юлії Навальної так, як цього хотіли б російські "опозиціонери"? Два роки тому, коли наші російські родичі, найліберальніші російські ліберали та найопозиційніша російська опозиція слідом за Кремлем давали нам часу протриматися кілька днів, ну, може, тижнів, ми збагнули, що немає сенсу звертати багато уваги на такі "цінні" думки. Десять років тому російська "опозиція" також демонструвала, що нікому нічого не винна. Не готова була проводити мітинги на підтримку України (не готова і зараз). Не здатна була перевірити, звідки прилітають снаряди по Маріуполю (не планує і зараз). І не могла збагнути, чому Крим – не їх (не намагається і зараз). То чому українці мають прислухатися до її виступів?

Захід досі не збагнув: російської опозиції, здатної взяти владу після Путіна, не існує

Звісно, наглість, притаманна росіянам, які нічого не змогли вдіяти у своїй країні, поїхали в комфортну Європу і звідти вчать українців воювати, а Захід допомагати (не українцям), дивує, а іноді й шокує. Адже два роки після повномасштабного вторгнення російська "опозиція", хоча й не виправдовує зрощеного ними диктатора, просуває антиукраїнські наративи. Наприклад, намагається поставити на один щабель страждання українців і "простих росіян", або допомогу Україні та потенційну допомогу Росії (без Путіна).

І це – брехлива маска, за якою – всього лише намагання отримати шмат коштів з заморожених, а, можливо, конфіскованих активів "путінського режиму". Щоб ці кошти пішли не на відбудову зруйнованої росіянами України, а на підтримку вічного російського опозиційного болота. До речі, болота, що не має впливу на російське суспільство, яке, у своїй більшості, підтримує агресію.

На жаль, Захід досі не збагнув: російської опозиції, здатної взяти владу після Путіна, не існує. І Юлію Навальну – та інших - звісно, можна слухати. Але не варто брати в розрахунок.