Завантаження ...
banner
banner

Російські "вибори" як прийом пропаганди

xlMkEj8VHY5lyFqRLQCdbcTWgyZuHr-metaejMwODA0Mzg4USxQcmV6ZW50YWNqYS13c3RlcG55Y2gtd3luaWtvdy13eWJvcm93LXByZXp5ZGVuY2tpYy5qcGc=-.webp

"Президентські вибори" в Росії – історія, через яку російські пропагандисти просувають низку наративів. Розберемо декілька з них.

Вибори на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) – легітимні і прозорі. Цей наратив просувається через заяви представників окупаційної російської влади на ТОТ Запорізької і Херсонської області й матеріали підконтрольних медіа. На початку березня пропагандисти підбили "підсумки" так званих попередніх виборів: мовляв, люди голосували з великим ентузіазмом, процес був "повністю прозорий та легітимний", за прозорістю стежили спостерігачі.

Насправді це не так: вибори на ТОТ - юридично нікчемні, спостерігачі приїхали з "дружніх" до путінської влади країн, а окреслена явка близька до загальної кількості жителів ТОТ, включно з прифронтовою територією, де тривають бойові дії.

Грунт для легітимізації такої "явки" підготували завчасно, переконуючи, що рейтинг підтримки Путіна на ТОТ – 85%.

На ТОТ Донеччини і Луганщини вже зафіксували голосування приїжджих росіян. Адже можна проголосувати не за місцем реєстрації, що дає великий простір для фальсифікацій.

Уся Росія підтримує Путіна. У Росії поширили опитування державного соціологічного фонду "Общественное мнение", в якому нібито близько 83% опитаних позитивно сприймають Путіна, а 82% планують голосувати за нього. Вочевидь пропаганда готує аудиторію до "результатів" псевдовиборів. Тому переконує її як у високій підтримці Путіна, так і у високій явці. Цей і подібні фейки мають на меті переконати росіян в легітимності Путіна. Адже легітимність правителю дає народ.

Насправді у диктаторській Росії це вочевидь не так, оскільки жодної альтернативи ці "вибори" не передбачають.

Захід втручається у вибори президента Росії. Днями у Білому домі спростували твердження Москви про наміри втрутитися у російські вибори. Адже оцінка незаконних дій Росії на ТОТ не є "втручанням". Водночас Москва весь час намагається втрутитися у вибори інших країн, як-от у вибори у США 2016 р та Brexit.

Давня технологія пропаганди – "дзеркально" і бездоказово звинувачувати інші країни в тому, що робить сама РФ.

Україна готує провокації на ТОТ. Окупаційна влада ТОТ Запорізької області ще раніше оголосила про готовність до "провокацій" та пообіцяла гарантувати безпеку виборцям. Утім, не надає подробиць ні щодо "загроз", ні щодо заходів безпеки. Очевидно, цю тезу просувають на випадок спротиву російським псевдовиборам. Водночас пропагандисти масово обурюються, що "українські ЦІПСО" поширюють "фейки про російські вибори".

В Росії є вибори і демократія, а в Україні – немає. Пропаганда просуває меседжі про те, що Україна – несправедлива, а Росія завжди готова прийняти ображених українців. На російському телебаченні демонструють відеоролики з українськими полоненими, які нібито здалися росіянам через жорстокість власного командування і тепер ідуть голосувати за Путіна, попри те, що мають українські паспорти, які у сюжетах масово викидають, спалюють тощо. Нововведення, коли на ТОТ можна "голосувати" з будь-яким паспортом, просуває наративи про "один народ" і те, що "України не існує".

Героїзація Путіна і російських окупантів. Недавній витік внутрішніх документів Кремля, так званий Kremlin leaks, показав, що в Росії витратили 1 млрд євро на пропаганду влади та вторгнення РФ в Україну. Активізували героїзацію Путіна, наприклад, показуючи серіал "НДР", де головним героєм є агент КДБ, із натяком на минуле диктатора. Документи передбачають просування "традиційних цінностей", "героїв сучасності" та єдності між Росією і "новими", тобто окупованими, територіями.

Експерти кажуть, що путінська влада вперше пішла на такі зусилля, щоб виграти на виборах – отже, не відчуває такого контролю ситуації, як раніше.

А усі ці наративи і меседжі мають глибшу мету – показати росіянам і світові "легітимність" війни в Україні та політики, яку провадить Путін. Враховуючи, що путінський режим контролює весь російський політичний та медійний простір, ці вибори не мають сенсу як такі. Це – пропагандистська спецоперація, результати якої Росія спробує використати надалі.

Цей матеріал підготовлено в рамках "Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації", що впроваджується УНІАН та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції і не обов'язково відображає позицію ЄС.