Завантаження ...
banner

Вибори в США: що Гарріс буде готувати на дебати з Трампом

NJ6H5s5JllB05UaspJ75r8s5EZP5rc-metaOTkwZGQwMDJkOTI0ZjI4Ny5qcGc=-.webp

На початку вересня можуть відбутися перші дебати між віце-президенткою США Камалою Гарріс, яку Демократична партія планує висунути своєю кандидаткою в президенти, та колишнім президентом США, кандидатом на цьогорічних президентських перегонах від Республіканської партії Дональдом Трампом.

На початку серпня останній відмовлявся від дебатів з претенденткою від Демократичної партії, аргументуючи це тим, що він "лідирує в опитуваннях". Проте вже на минулому тижні запропонував провести їх у вересні. Згодом телеканал ABC News розповсюдив повідомлення про те, що проведе дебати кандидатів у президенти, які відповідають вимогам, 10 вересня. Обидва кандидати погодили свою участь.

До дебатів залишається менше місяця, тож варто вже зараз починати короткий аналіз того, чого ж чекати від Камали Гарріс під час її виступу. Її плюс у тому, що вона має змогу оцінити Трампа з попередніх дебатів. Хоча Трамп і не буде використовувати ті ж тези проти неї, що і проти Байдена, проте риторика і темперамент явно будуть ті самі.

Тому вже зараз попередньо можна сказати, чого чекати від демократичної кандидатки.

По-перше, більше поміркованості. Гарріс в своїх передвиборчих роликах робить явний наголос на стабільності - власній як політика, і потенційно соціальній, яку вона принесе як нібито об'єднавчий кандидат. Мовляв, після чотирьох хаотичних років Трампа і чотирьох кризових років Байдена нам потрібен хтось, хто дає впевненість в завтрашньому дні. Тому чекаємо на спокійніші, впевненіші тони, на більш розважливий тон загалом, на більшу "співпрацю" з модераторами дебатів, а не спроби завалити опонента - усе, аби дати правильний сигнал аудиторії.

По-друге, більше стратегії. На відміну від Трампа, який послуговується наративами (себто загальним напрямками думки та скерованістю на певний результат, при цьому не маючи чіткого плану його досягнення), Гарріс явно буде грати на іншому. Вона вже неодноразово повторювала, що в її команди і в її адміністрації є план - вона знає, що робити, і на кожен випадок в її команди буде чітка стратегія. Тому задача Гарріс - в першу чергу, для привернення незалежних виборців - буде саме демонстрація прорахованої передбачуваності, а не спонтанних лозунгів.

По-третє, більше цифр. Це продовження попередніх двох пунктів - в той час, як опонент явно буде задиркуватим та буде користуватися переважно лозунгами, варто давити його за допомогою cold, hard facts. З попередніх заяв штабу Гарріс очевидно, що їм дуже подобається працювати зі статистикою та прогнозуванням з числовим виміром, тому і на дебатах цього також варто очікувати.