Завантаження ...
banner
banner

Бджолині годівниці: види та вимоги

Сьогодні бджолярство знову стає популярним, адже це давня та доволі прибуткова справа. Проте дарма вважати, що достатньо придбати вулики та завести комах, і можна збирати мед. Насправді доведеться встановити годівниці для бджіл, навчитися доглядати за ними та вчасно підгодовувати, щоб сім’ї були здоровими та нормально переносили зимівлю.

Сьогодні бджолярство знову стає популярним, адже це давня та доволі прибуткова справа. Проте дарма вважати, що достатньо придбати вулики та завести комах, і можна збирати мед. Насправді доведеться встановити годівниці для бджіл, навчитися доглядати за ними та вчасно підгодовувати, щоб сім’ї були здоровими та нормально переносили зимівлю.

Навіщо потрібно підгодовувати бджіл?

Відомо, що ці комахи здатні добувати собі їжу самостійно, однак пасічники все одно підгодовують їх. Роблять вони це канді чи курковим сиропом із різноманітними інгредієнтами в різних пропорціях. 

На промислових пасіках, спрямованих на збирання меду та постачання продукту на ринок, комах підгодовують переважно навесні. Це стимулює розвиток родин, адже впродовж зими їхні запаси практично закінчилися, і вони потребують додаткової енергії.

Ще одна підгодівля відбувається восени після медозбору та має на меті покращити запаси корму на зимівлю. Виходить, що сироп призначений для внутрішніх потреб комашиних сімей, але в жодному разі не для виробництва товарного меду пасічнику. Запам’ятайте, мед на його основі сильно відрізняється за смаком, тож не намагайтеся його коштом збільшити обсяги виробництва.

Також підхарчовування використовують як лікарський засіб, додаючи в неї необхідні речовини. Її дають бджолам у будь-який час, якщо з’являються ознаки хвороб.

Які бувають годівниці?

Усі годівниці можна поділити на дві групи за розміщенням: зовнішні та внутрішні. У свою чергу зовнішні моделі бувають двох видів:

  • спільні — велика місткість, розташована поблизу пасіки. Всередину треба налити сироп, а на поверхні залишити якісь листочки чи гілочки, щоб комахи не потонули. Однак такий пристрій не сприяє рівномірному розподілу корму між членами різних сімей;
  • навісні — зовні схожі на коробку, фіксуються на боковій стінці вулика чи поблизу цього. Зручні в обслуговуванні, але існує ризик, що оси та чужі бджолині родини крастимуть їжу.

Внутрішні годівниці також поділяються на кілька видів:

  • стельові — монтуються на верхню кришку вулика. Бувають ящикового типу та пластикові. Перший варіант виготовлений із дерева та займає багато місця, тому підходить виключно для великих вуликів. Пластикові моделі легко мити та дезінфікувати, проте якщо бджола потратить всередину неї, то найімовірніше не зможе вилізти та загине;
  • рамкові — контейнери у формі рами, встановлюються неподалік від гнізда. З такими пристроями зручно годувати комах у дощову погоду, однак для цього доведеться потривожити бджолосім’ї;
  • стельові, оснащені внутрішньою склянкою — прості в обслуговуванні, склянка слугує для дозованого подавання їжі. Проте існує ймовірність потрапляння комах у великий відсік із кормом;
  • пристрої з пластикових пляшок і поліетилену — це саморобні вироби, якими часто користуються бджолярі-початківці. Однак досвідчені пасічники не радять довго використовувати їх, адже неякісний матеріал може зашкодити бджолосім’ям.

Якою має бути якісна годівниця?

Ніхто точно не скаже вам, який пристрій найкращий, адже кожен бджоляр доглядає за пасікою по-своєму. Однак є стандартні вимоги до них, які допоможуть вибрати якісну модель:

  • комахи завжди мають доступ до харчів незалежно від погодних умов;
  • конструкція є одноразовою або її можна легко вимити та продезінфікувати;
  • бджоли не мокнуть і не тонуть у сиропі;
  • бджоляр практично не контактує з бджолосім’ями під нас підгодовування;
  • пасічник має змогу перевірити залишок корму в місткості, не турбуючи комах;
  • інші комахи не мають доступу до виробу.

Крім цього, вибирати виріб треба, враховуючи час підгодовування, кількість корму, який родини отримують за один раз, частоту відвідування пасіки та будову вулика.

Отже, годівниця — обов’язковий атрибут пасічника, який допоможе бджолосім’ям підготуватися до зими. Вироби бувають декількох різновидів, тож обирати пристрій треба, орієнтуючись основні вимоги до нього.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: