Завантаження ...
banner
banner

Думка НБУ: договір із банком повинен бути чітким та зрозумілим

До кінця 2020 року регулятор планує скорегувати вимоги до договорів про надання фінансових послуг. Українці повинні заздалегідь знати та розуміти умови фінансових послуг, на які підписуються.

До кінця 2020 року регулятор планує скорегувати вимоги до договорів про надання фінансових послуг. Українці повинні заздалегідь знати та розуміти умови фінансових послуг, на які підписуються. Про нові вимоги регулятор повідомляє на своїй офіційній сторінці в Фейсбук.

Національний банк України розробив нові вимоги до банків та пропонує їх до обговорення. На думку Нацбанку, фінансові компанії недостатньо чесні з клієнтами, необхідно забезпечити чітке та зрозуміле розкриття інформації в кредитних договорах.

Як уточнюється в повідомленні, йдеться про відкриття та ведення банківського рахунку, про споживчі позики та депозити. На думку регулятора, багато клієнтів не розуміють ряд ключових моментів при підписанні документації:

  1. Реальну відсоткову ставку та вартість кредиту.

  2. Повний перелік витрат. Так, оцінка вартості нерухомості може покладатися на позичальника при оформленні кредиту із заставою нерухомості. Не враховано витрати на довідки та виписки.

  3. Санкції при порушенні умов угоди. Часто договір або клієнтська анкета не містять відомості про штрафи, що застосовуються, їх розміри у разі прострочень.

Національний банк вважає, що банк зобов'язаний надавати повний опис послуг, чітко вказувати вартість та витрати на обслуговування кредиту. Також варто вказувати інформацію про санкції та штрафи в разі невиконання позичальником умов.

Кредитний договір не повинен обмежувати права позичальника. Так, НБУ визначив перелік неправомірних умов, які буде заборонено включати в договір зі споживачем фінансових послуг:

  • Обмеження при подачі скарги клієнтом, якщо він незадоволений банком та якістю послуг;

  • Зміна умов кредитного договору в односторонньому порядку;

  • Стягування плати з позичальників за ще не надані послуги;

  • Вимога дострокового повернення кредиту без попереднього повідомлення клієнта про це.

Дані заходи повинні виправити перераховані проблеми.

Як повідомив сервіс по підбору кредитів на картку crezu.com.ua, де можна взяти кредит без застави, це не перші заходи, вжиті стосовно банків з метою захистити права споживачів. З 1 вересня 2020 року набрав чинності закон, за яким банки та мікрофінансові організації зобов'язані надавати достовірну інформацію про умови кредитів у себе на сайті, включаючи повну вартість кредитів та додаткові витрати на оформлення. Цей захід спрямований на підвищення рівня фінансової грамотності населення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: