Завантаження ...
banner
banner

Зміни у сфері кредитування: кредити стають більш безпечними, а їх ставки — прозорими

Кредит для багатьох асоціюється з чимось непрозорим. На жаль, іноді так воно і є. Ситуацій, коли людина довірилась візуально лояльним умовам, а потім потрапила у боргову яму, не перелічити

НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ


кредити, закон, ставки, банк

Кредит для багатьох асоціюється з чимось непрозорим. На жаль, іноді так воно і є. Ситуацій, коли людина довірилась візуально лояльним умовам, а потім потрапила у боргову яму, не перелічити. Оманлива реклама в короткостроковій перспективі дає банкам або МФО прибуток. Але в довгостроковій — руйнує довіру клієнтів.

Однак, з 1 вересня поточного року Національний банк України ввів вимоги, які убезпечать українців від приховування реальної ставки за позикою та депозитними програмами. А вже з 1 січня 2021 року Закон впорядкує процес оформлення мікрокредитів. Орієнтир зроблений на права споживачів та їх обізнаність. 

Чого торкнулися зміни?

У 2020 році запрацювали Постанова 141 та Постанова 62, які покликані змінити підхід до обслуговування споживачів у сфері реклами та інформації.

Відтепер на сайтах фінансових установ та банків повинні бути правдиві та повні відомості про умови кредитних і депозитних продуктів. Це стосується:
- розміру відсоткової ставки. Бо кредит під 0 відсотків, як правило, це тільки гучні слова;
- додаткових платежів (наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача);
-
періодичності погашення боргу;
- умов дострокового розірвання договору та ризиків;
- санкцій, у разі невиконання обов'язків та інше.

Клієнт повинен не тільки мати змогу ознайомитись з даними безпосередньо на сайті онлайн, а й завантажити файл з інформацією у стандартному вигляді. Також мають запрацювати калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом чи доходів від розміщення коштів на депозитний рахунок.


Наступний крок вже очікується 1 січня 2021 року, коли набере чинності закон про діяльність фінансових компаній. Основними його пунктами тут є:
- заборона на зміну процентної ставки по мікрокредиту. Навіть, якщо клієнт порушив умови договору;
- лімітування сум штрафів (загальна сума мікрокредиту не може бути більша, ніж дві зарплати позичальника. Це стосується кредитів до 1 місяця і кредитів, сума яких не перевищує мінімальної зарплати);
- згода споживача на доступ до особистої інформації. На доступ до його кредитної історії, на збір, зберігання, використання та поширення даних через бюро кредитних історій;
- безоплатна передача МФО даних про позичальника в бюро кредитних історій протягом 2 днів;
- обмеження за кількістю швидких позик.

З проєктом Закону можна ознайомитись за посиланням

Для чого це потрібно?

Відносини між кредитором і позичальником повинні бути простими. Закон не грає тільки в одні ворота. Він дозволяє споживачеві порівнювати умови фінустанов, бачити реальну, чесну картину і робити вибір повністю озброївшись інформацією. Своєю чергою, кредитори зможуть захистити себе від виникнення проблемної заборгованості, яка під час пандемії зросла. А це тільки на руку економіці держави й ніші кредитування у цілому.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: