Завантаження ...
banner
banner

Українським банкам дозволили списувати борги з рахунків громадян

Українським банкам дозволили списувати борги з рахунків громадян фото

Мін'юст розширив перелік боржників, із рахунків яких гроші будуть списуватися автоматично за рішенням суду. До того ж, процес списання став набагато простішим.

В Україні банкам із 6 липня дозволено автоматично списувати гроші з рахунків боржників на вимогу державних або приватних виконавців. Це стало можливим завдяки наказу Міністерства юстиції №1061/5 від 23 березня 2021 року, повідомляє focus.ua

Раніше ця процедура застосовувалася тільки щодо боржників за аліменти, тепер же перелік тих, кого вона торкнеться, розширили на інші види боргів, зокрема на:

  • боржників за виплату житлово-комунальних послуг;
  • боржників за штрафи (зокрема, за порушення правил дорожнього руху);
  • боржників за виплату заробітної плати.

Як система працювала раніше

Коли хтось опинявся боржником (навіть якщо йшлося про аліменти), це необхідно було доводити в суді. Якщо навіть після рішення суду боржник не виплачував гроші, підключалася Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони проводили складну процедуру щодо арешту рахунків боржника в усіх 73 українських банках, притому останні мали право не розкрити інформацію про стан його рахунку. При цьому якщо рахунки все-таки розкривалися, виконавець повинен був поштою відправити документи з вимогою заарештувати рахунки, але до моменту арешту звідти вже могли зняти всі кошти.

Як буде тепер

Однак тепер банки зобовʼязані надати виконавцю інформацію про реквізити рахунків боржника і про суму коштів на них. Також банки і виконавці будуть взаємодіяти через АСВП (Автоматизовану систему виконавчого провадження), а не поштою, як раніше.

При цьому списати кошти, як і раніше буде неможливо без відповідного рішення суду, проте власне процес списання буде значно спрощений.

Виконавець через АСВП надсилатиме в банки вимоги на отримання інформації про рахунки боржника, після чого протягом однієї робочої години банки будуть зобовʼязані надати ці дані. Потім виконавець через цю ж систему надішле в банки, де відкриті рахунки боржника, постанову про арешт коштів. Банки зобовʼязані заарештувати рахунки та повідомити про це виконавцям, які, зі свого боку, створять платіжні вимоги на примусове списання коштів і надішлють їх банкам. Після цього банки примусово спишуть кошти з рахунків боржників і перекажуть їх на рахунки виконавчої служби, а від них гроші надійдуть до стягувачів.

Автоматично списувати борги з рахунків зможуть такі банки:

  • ПриватБанк;
  • Monobank;
  • ТАСкомбанк;
  • Оксі Банк;
  • Банк Схід;
  • Індустріалбанк;
  • ПроКредит Банк.

Інші банки знаходяться на стадії попередніх налаштувань для початку тестування або вже підключені до тестового режиму цієї системи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: