Завантаження ...
banner
banner

Кому знову подавати документи на субсидію й кого позбавлять виплат. Пояснює експерт

Кому знову подавати документи на субсидію й кого позбавлять виплат. Пояснює експерт  фото

Міністерство соціальної політики повідомило, що у липні в Україні буде проведено перерахунок субсидій для громадян пільгових категорій. 75% пільговикам зроблять автоматичний перерахунок субсидій на оплату послуг ЖКГ. Однак 25% субсидіантів доведеться заново зібрати й подати пакет документів до органів соцзахисту. Директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький в ефірі Українського радіо докладніше розповів про нововведення.

Кому повторно подавати документи

За словами Левицького, насправді субсидії вже перерахували, повідомляє suspilne.media

"Орган соціального захисту виконав цей перерахунок до 30 червня. Просто до середини липня буде здійснена виплата, переведення коштів тим, кому субсидію перерахували. Взагалі субсидію повинні були перераховувати з 1 травня, адже її призначають на рік, проте цей процес затягнувся", — пояснив він.

Експерт повідомив, що автоматично субсидії не перерахували людям, які отримували субсидію у безготівковій формі, адже її скасували. Тепер субсидію видаватимуть лише грошима. Громадяни, які мали безготівкову субсидію, повинні повідомити свої дані: банківський рахунок чи відділення пошти, куди їм мають надсилати кошти. Також це торкнеться внутрішньо переміщених осіб; громадян, які орендують приміщення; домогосподарств, в яких є зареєстровані члени сім'ї, але вони не проживають в будинку. Але більшість людей вже знають про це і вони мають просто подати нову заяву. Іншим субсидії будуть перераховані автоматично. 15 липня вони отримають гроші за два місяці — травень і червень.

Скільки українців отримують субсидію

Левицький розповів, що в опалювальний період субсидію отримували 2,9 млн громадян. У неопалювальний період їх кількість зменшується майже удвічі, а скільки їх реально буде відомо після перерахунку.

"Але варто сказати про правила, які набули чинності з 1 травня. Йдеться про те, що до державних субсидій йде верифікація доходів, яку здійснює Міністерство фінансів. Тобто людям, які здійснюють покупки на суму понад 50 тисяч гривень, оплачують послуги понад цієї суми, або здійснюють купівлю валюти на цю суму, у таких субсидіях відмовляють", — розповів він.

За словами експерта, це ще одна з причин затримки субсидії, адже Мінфін здійснював верифікацію й Мінсоцполітики не мало можливості перевірити ці дані.

Водночас уряд відреагував на зауваження громадськості й першому варіанті постанови субсидію не призначали, якщо у людини є депозит на суму понад 50 тисяч гривень. Тоді й виникло питання, що робити людям, які збирають на "чорний день" чи лікування, тому сума була змінена й нині вона становить 100 тисяч гривень. Якщо на депозиті у банку є сума до 100 тисяч гривень, то субсидію людині нарахують.

Як довести, що людина не проживає у квартирі попри прописку

Левицький пояснив, що потрібно зробити довідку про те, що ця людина працює в іншому місті чи оплачує комунальні послуги деінде. Якщо таких документів немає, то треба подати заяву до місцевих органів соціального захисту. Соціальний інспектор має перевірити це і написати висновок, на підставі якого буде зроблене нарахування субсидії.

Експерт розповів, що якщо за рік людина одружилася, але про це не повідомила, тоді надання субсидії буде припинено. Адже в правилах вказано, що про зміни в складі сім’ї варто повідомляти протягом місяця.

Чи може вплинути на видачу субсидії продаж майна

Експерт нагадав, що у правилах чітко вказано, що тим, хто протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тисяч гривень — не видають субсидії. Якщо людина продала майно, то це разовий дохід і він не враховується при наданні допомоги.

Левицький додав, що практично у всіх європейських країнах є форма допомоги на кшталт субсидій. Вона може мати різну назву і надаватися не на комунальні послуги, а на електроносії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: