Завантаження ...
banner
banner

З 2022 року у новонароджених виявлятимуть СМА у перші дні життя

З 2022 року у новонароджених виявлятимуть СМА у перші дні життя фото

СМА (спінальна м'язова атрофія) - рідкісне нервово-м'язове захворювання, що супроводжується втратою мотонейронів та прогресивною атрофією м'язів, що призводить до ранньої смерті.

Як зазначає ТСН: на 2022 вже прийнятий бюджет і на програму медичних гарантій виділено 157 млрд грн. З цих коштів і будуть покриватися витрати на неонатальний скринінг. Уже з наступного року всіх новонароджених у перший день життя обов'язково безкоштовно тестуватимуть аж на 21 недугу. Нині ж у списку лише чотири. Зокрема, будуть проводити діагностику і СМА. Крім того, парламент виділив гроші на закупівлю дорогих препаратів, які можуть зупинити розвиток цього захворювання.

У майбутніх батьків буде шанс не згаяти час. Вже з початку наступного року усім новонародженим у перший же день життя робитимуть скринінг аж на двадцять одне захворювання. Зокрема, й на СМА. «На 2022 вже прийнятий бюджет і на програму медичних гарантій виділено 157 млрд грн. З цих коштів і будуть покриватися витрати на неонатальний скринінг», - розповідають у МОЗ.

Парламент також ухвалив рішення щодо виділення трьохсот мільйонів гривень на закупівлю дорогих препаратів. Зокрема й на лікування СМА. Загалом, за даними громадських організацій, нині в Україні - понад дві сотні діток із відповідним діагнозом. У світі є кілька препаратів, що можуть допомогти. Один із них - коштує близько двох мільйонів доларів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: