Завантаження ...
banner
banner

Що таке пенсійні накопичення і кого це торкнеться?

Що таке пенсійні накопичення і кого це торкнеться? фото

Кабмін запроваджує механізм пенсійних накопичень для працівників підприємств - об'єктів великої приватизації. Громадяни, яким на той час буде менше 35 років, зможуть створювати особисті накопичувальні рахунки. Тобто доки людина працює, то має змогу відкласти собі пенсію - додаткову до державної, яку отримуватиме у старості не від держави, а «від себе».

Як повідомив Денис Шмигаль на своїй сторінці в мережі: 

"Поступово впроваджуємо в Україні накопичувальну пенсію. Цього тижня Уряд запровадив механізм пенсійних накопичень для працівників об’єктів великої приватизації.
Майбутні власники таких підприємств мають сплачувати в недержавні пенсійні фонди накопичувальні внески за щонайменше половину працівників. Сума таких внесків має складати не менше 4% від зарплати. Це стане ще одним кроком до запровадження накопичувального рівня пенсійної системи для всіх українців. Переконаний, Верховна Рада підтримає такий законопроєкт".

Що потрібно знати про накупичувальну пенсію:

Передбачається, що роботодавці будуть платити обов'язкові внески, а співробітники — добровільні.

Дана модель була озвучена в ході обговорення з Міністерством фінансів і місією Світового банку.

Хто і скільки буде платити:
  • Добровільні внески на власні індивідуальні рахунки в розмірі 1% будуть платити всі застраховані особи з власної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) на умовах автозапису з правом відмови.
  • Роботодавці сплачуватимуть обов'язкові внески на індивідуальні рахунки людей у розмірі 1% від заробітної плати (за рахунок зниження ЄСВ) за всіх своїх співробітників.
  • На індивідуальні рахунки людей, які не відмовилися від добровільної сплати накопичувальних внесків з власної зарплати, держава буде перераховувати додаткові стимулюючі внески в розмірі 1%.

Як зазначили в Мінсоцполітики, таким чином, всі застраховані особи автоматично стають учасниками другого рівня пенсійної системи та отримують від 1% до 3% від своєї заробітної плати на власні пенсійні рахунки, відповідно до свого вибору.

"Людина має право в будь-який час відмовитися від сплати добровільного накопичувального внеску з власної зарплати. Додаткові стимулюючі внески від держави на індивідуальний рахунок такої людини в цьому випадку припиняються. Після відмови за ним залишається право відновити сплату добровільних внесків у будь-який час за власним бажанням з одночасним відновленням сплати стимулюючого внеску від держави", - зазначили в Мінсоцполітики.

Також пропонується кожні два роки проводити повторний автозапис учасників, які раніше відмовилися від сплати внесків своїм коштом. Право відмовитися за ними зберігається.

https://www.unian.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: