Завантаження ...
banner
banner

Надзвичайне спостереження: вибухнула величезна зірка (відео)

Надзвичайне спостереження: вибухнула величезна зірка (відео) фото

Вперше астрономи зафіксували в реальному часі драматичний кінець життя червоного надгіганта, що розміром нагадує Антарес або Бетельгейзе. Вченим вдалося побачити швидку передсмертну агонію зірки перед її самознищенням та подальшим вибухом з перетворенням на наднову типу II – SN 2020tlf.

Команда зафіксувала потужний спалах і отримала перший спектр енергетичного вибуху, названого надновою 2020tlf або SN 2020tlf. Виявлено пряме свідоцтво щільного навколозоряного матеріалу, що оточував зірку під час вибуху. Ймовірно, того ж газу, який червона зірка-надгігант почала викидати влітку. Астрономи також встановили, що прародителька SN 2020tlf розташована в галактиці NGC 5731 приблизно в 120 мільйонах світлових років від Землі, і вона в 10 разів масивніша за Сонце.

На думку вчених, їхнє відкриття кидає виклик уявленням про те, як червоні надгіганти еволюціонують безпосередньо перед вибухом. До цього подібні зірки, що спостерігалися перед вибухом, перебували у відносному спокої: вони мали ознаки викидів чи яскравого випромінювання, як це було до SN 2020tlf. Активність червоного надгіганта, що спостерігалася за рік перед вибухом, припускає, що деякі з таких зірок повинні зазнати значних змін внутрішньої структури, які потім і призводять до бурхливого викиду газу за мить до колапсу.

https://universemagazine.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: