Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні з дня зникнення Георгія Гонгадзе виповнюється 15 років

З дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе сьогодні, 16 вересня, виповнюється рівно 15 років.Журналіст і засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник увечері 16 вересня 2000 року

З дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе сьогодні, 16 вересня, виповнюється рівно 15 років.

Журналіст і засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник увечері 16 вересня 2000 року. Його обезголовлене тіло було знайдено 2 листопада 2000 р. в неглибокій ямі в Таращанському лісі в 100 км від Києва.
 
Через два місяці після зникнення Гонгадзе лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз заявив, що він володіє таємними записами розмов Президента України Леоніда Кучми з главою адміністрації президента Володимиром Литвином, міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком і главою СБУ Леонідом Деркачем, які обговорюють діяльність Гонгадзе і вирішують, що з ним робити. Однак Кучма відкинув будь-яку свою причетність до зникнення Гонгадзе. А міжнародні експерти не змогли встановити автентичність записів. Вже в 2013 р. суд вирішив, що записи не можуть бути доказом у справі про вбивство Гонгадзе.
 
4 березня 2005 р. був знайдений мертвим один з головних свідків у справі про вбивство Гонгадзе колишній глава МВС Юрій Кравченко. Він помер від двох вогнепальних поранень у голову. На думку слідства, екс-міністр покінчив життя самогубством.
 
24 липня 2009 р. начальнику департаменту зовнішнього спостереження ГУ МВС України Олексію Пукачу були пред'явлені звинувачення у вбивстві Гонгадзе. 29 січня 2013 р. він був засуджений до довічного позбавлення волі, пізніше він оскаржив вирок. Виконавцями вбивства судом також були підлеглі Пукача - Микола Протасов (нині покійний), Валерій Костенко (вже на волі) і Олександр Попович (відбуває покарання). Однак замовники вбивства так і не були встановлені.

Сьогодні, 16 вересня, в Україні, у день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіа-організації закликають громадян країни провести акції в пам'ять про всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.
 
В 11:00 відбудеться twitter-шторм в підтримку акції пам'яті (хештеги: #Gongadze #гонгадзе #Ukraine #truthisnotacrime).
В 19:30 на Майдані незалежності зачитають список загиблих журналістів. В 20:00 присутні вшанують загиблих хвилиною мовчання.

РБК-Україна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: