Завантаження ...
banner

У Оксфорді запросили вчительку із Херсона викладати українську

У  Оксфорді запросили вчительку із Херсона викладати українську  фото

Серед іноземців зараз вивчення української мови є трендовим.

На одній з найбільших онлайн платформ з вивчення мов, українську почали освоювати 1 мільйон 300 тисяч людей. За даними BBC, вивчення української зросло на півтори тисячі відсотків за останні пів року в Німеччині, Польщі та Чехії. А в Британії піднялось з 37-го на 17-місце серед інших мов. Один з найпопулярніших університетів світу – Оксфорд навіть запросив нашу вчительку з Херсону викладати.

Алекс – корінний британець – не має ані українського коріння, ані родичів Україні, але активно вчить українську мову. Увесь його дім поблизу Оксфорду нагадує про Україну – скрізь прапори, орнаменти і навіть заставка в телефоні. А на столі, каже, найчастіше голубці.

 

“Я надихнувся ще Революцією Гідності у 2013, треба було ще тоді почати вчити. А нині, з новим вторгненням 24-го, я захотів вивчити мову, щоб одного дня поїхати до України”

 

, – розповідає Алекс.

На його удачу, в його британському домі поселилась справжня вчителька української Інна Сопрончук з Херсона.

 

6 років я вже викладаю українську мову як іноземцям”

 

, – розповідає вона. 

Місяць жила під окупацією, потім змогла виїхати. Чоловік пішов на війну захищати Україну, а Інна вирішила популяризувати українську в світі.

 

“Я зробила розсилку серед британських університетів, де запропонувала їм викладати свій курс і Оксфорд відгукнувся і сказав, будь ласка, приїжджайте, нам цікаво”

 

, – ділиться Інна. 

Незабаром її чекає ціла група студентів, яка зібралась напрочуд швидко. І якщо раніше за статистикою українську вчили лише ті, хто має коріння, щоби возєднатися з родичами, то зараз це люди, які нічого спільного з Україною не мають. Вся група британців.

 

“Звичайно треба почати з алфавіту. Переходимо до базових слів, фраз – привіт, доброго ранку, добрий день. Багато з цих фраз вони вже знають, як доброго вечора, ми з України”,

 

розповідає вчителька. 

Найскладніше даються відмінки.

 

“Вони такі – чому там була подруга, а тут подрузі?”

 

– додає Інна. 

У соцмережах це вже стало трендом, коли люди з інших країн хизуються, своїми успіхами у вивченні української – як Аделіна з Казахстану, чи Марк з Америки, а ще Ориельєн з Франції, а також Рікочан з Японії і Джессіка з Канади.

Найшвидше, на практиці Інни, людина стала вільно говорити за три місяці інтенсивного вивчення. Інна каже, найлегше іноземцям запам’ятовуються картки, де зображені картинки і потім це підкріплюється словами. Радить українцям з британських родин, беручи предмет, озвучувати, що це. Тоді буде стовідсоткове запам’ятовування.

 

“Моя улюблена фраза – смерть ворогам. Дуже люблю як вона скочується з язика”

 

, – сміється один із учнів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: