Завантаження ...
banner
banner

"Рецептурні препарати і раніше повинні були завжди відпускатися тільки за рецептами",— сімейний лікар

"Рецептурні препарати і раніше повинні були завжди відпускатися тільки за рецептами",— сімейний лікар фото

Рецептурні препарати і раніше повинні були завжди відпускатися тільки за рецептами. Про це у коментарі Суспільному розповів сімейний лікар Дмитро Скіргіко. За його словами, упровадження електронного рецепта — це нормалізація цих процедур, пояснив він.

“Якщо ми візьмемо інструкцію щодо деяких препаратів та медичних лікарських засобів, то там чітко написано, що даний препарат відпускається лише за рецептом. Чому він продавався без рецепту лікаря це питання не до мене, а до інших фахівців”, — сказав лікар.

Він додав, що антибіотики вже з 1 серпня 2022 року можна отримати тільки за рецептами.

“Це може бути рецепт як на паперовому бланці так і електронний рецепт. Це дуже зручно як для лікаря, так і для пацієнта. Мої пацієнти і усі громадяни нашої держави перестають вже займатися самолікуванням і призначенням антибіотиків. Всі рецептурні препарати повинні відпускатися тільки за рецептом. Можливо це буде незручно зараз на початку. Але впевнений, що від цього виграють як пацієнти так і лікарі”, — розповів Скіргіко.

Щоб отримати електронний рецепт на ліки, пацієнт, за його словами, повинен прийти до свого лікаря загальної практики або вузького спеціаліста. Цей спеціаліст створює електронне заключення, яке відправляється в єдину систему охорони здоров'я і потім лікар загальної практики може бачити призначення, наприклад, вузького спеціаліста і виписати такий електронний рецепт

“Знову ж таки, електронний рецепт, якщо людина потребує постійного прийому рецептурних препаратів і вже на дистанцій основі. Але якщо, наприклад, гострий стан або призначення рецептурних лікарських засобів на непостійній основі, тобто, курсом, тимчасово — повинна відбуватися консультація лікаря”, — пояснив Скіргіко.

Це може бути лікар загальної практики, педіатр чи терапевт, з яким оформлена декларація. Або вузький спеціаліст. Нормативно-правова база дозволяє виписувати ліки всім лікарям — спеціалістам, які зареєстровані в єдиній системі охорони здоров'я. І вони можуть це робити.

Щодо віддалених регіонів та віддалених маленьких населених пунктів, селах, то тут залишається можливість відпуску рецептурних препаратів за рецептурним паперовим бланком від фельдшера на цей перехідний період.

“Звісно, ми не будемо говорити про відпуск рецептурних препаратів, де ведуться активні бойові дії. Там, як і з антибіотиками, відпуск рецептурних препаратів буде відбуватися ще на старій основі без оформлення рецепту”, — сказав лікар.

Говорячи про протизаплідні препарати, Скіргіко додав, що гормональні контрацептиви вони повинні призначатися тільки лікарем: або акушером-гінекологом або лікарем загальної практики.

“Під ретельним контролем як лабораторних досліджень так і постійного огляду. Постійно необхідно моніторити стан пацієнтки. Тут я повністю задоволений щодо планової виписки гормональних контрацептивів з арецептом. Щоб жінка зверталася до лікаря і проводився плановий моніторинг лікування. І проводилося додаткове обстеження”, — пояснив лікар.

За його словами, він має занепокоєння щодо екстреної контрацепції.

“Ми знаємо про те, що екстрена контрацепція вона є і може бути. На жаль, ми маємо дуже велику кількість випадків як згвалтування так і сексуального насильства. Я думаю, що це питання буде врегульоване  найближчим часом. Але тут постає питання не тільки профілактика небажаної вагітності. Необхідно повністю провести обстеження стану здоров'я організму жінки, жертви сексуального насильства”, — сказав Скіргіко.

Що відомо про електронні рецепти на ліки

Із 1 квітня кількість рецептурних лікарських засобів не змінюється, а для українських пацієнтів з’являється додатковий сервіс — електронний рецепт, пояснив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Міністр зазначив, що дотепер за електронним рецептом можна було отримати тільки препарати, які були у програмі "Доступні ліки".

"1 квітня минулого року ми запровадили можливість отримувати антибіотики за е-рецептами. З 1 листопада минулого року додалися наркотичні лікарські засоби. Зараз з 1 квітня 2023 року за електронним рецептом можна купити всі рецептурні лікарські засоби", — сказав Ляшко.

У МОЗ зазначили, що рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

"МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом", — йдеться у повідомленні.

Які ліки є рецептурними

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • дякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджувальнічі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: