Завантаження ...
banner
banner

План путіна щодо Білорусі – новий шантаж від рф

План путіна щодо Білорусі – новий шантаж від рф фото

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що президент рф володимир путін продовжуватиме чинити тиск на невизнаного президента Олександра Лукашенка за для того, щоб залучити Білорусь до війни. Крім того, Росія продовжує погрожувати світові ядерною зброєю, щоб перед контрнаступом ЗСУ стримати західну військову допомогу.

Про це йдеться в матеріалі ISW, опублікованому 5 квітня. Як зазначається, зустріч диктаторів має відбутися 5-6 квітня в Москві.

У Кремлі вже заявили, що Путін та Лукашенко візьмуть участь у засіданні Вищої державної ради Союзної держави. Вони обговорюватимуть реалізацію Договору про СГ. Як пишуть аналітики, мова може йти про пакет із 28 інтеграційних дорожніх карт, які Лукашенко ратифікував у 2021 році.

Крім того, за даними ISW, диктатори можуть домовитись про співпрацю у сфері обміну розвідувальними даними.

Також, як йдеться у звіті Інституту, Росія знову активізувала свій ядерний шантаж. Це відбувається для того, щоб уповільнити допомогу Києву від Заходу перед контрнаступом ЗСУ на фронті. Міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу знову накинувся на Захід, звинувативши в ескалації війни в Україні, а також дорікнув НАТО за нібито посилення навчально-бойової та розвідувальної діяльності біля кордонів РФ та РБ.

У такий спосіб він обґрунтував рішення Москви розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю. Російський чиновник заявив, що Білорусь має системи "Іскандер-М", здатні завдати ядерного удару, а білоруські ракетні війська почали в РФ тренування з експлуатації цих комплексів.

Однак, як стверджують аналітики, заяви Шойгу не містять жодних нових даних і, ймовірно, є частиною інформаційної операції. Фахівці вважають, що пожвавлення риторики ядерного шантажу збігається із приєднанням Фінляндії до НАТО та новим пакетом військової допомоги Києву від США.

"ISW, як і раніше, вважає, що ризик ядерної ескалації надзвичайно низький і розгортання Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі навряд чи вплине на хід бойових дій в Україні. Крім того, ядерна зброя, розгорнута Росією в Білорусі, найімовірніше, буде під контролем російського персоналу, який дислокується у РБ", – йдеться в матеріалі.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– постійний представник РФ у Раді безпеки ООН Василь Небензя заявив, що РФ передала Білорусі "Іскандери" і будує сховище для тактичної ядерної зброї. За його словами, Росія "вимушена" піти на такий крок, оскільки "США розмістили в Європі 100-150 тактичних ядерних бомб".

– Підтвердити свої слова він традиційно не зміг, але припустив, що бомби нібито розташовані в Нідерландах, Бельгії, Італії, Німеччині та Туреччині.

– Китай висловився проти передачі Росією ядерної зброї іншим країнам під час позачергового засідання РБ ООН, проте представник Білорусі виступив проти позиції Пекіна та заявив, щоб світ не втручався у її справи з Росією.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: