Завантаження ...
banner
banner

Безкоштовна юридична допомога для переселенців та постраждалих від воєнних дій: подробиці

Безкоштовна юридична допомога для переселенців та постраждалих від воєнних дій: подробиці фото

Загубились документи під час евакуації та необхідно подати заяву про їх відновлення? Банк неправомірно заблокував Ваш рахунок, хоча Ви вже давно розрахувались за всі кредитні зобов’язання? Вам відмовили у оформленні пенсії, бо Ви не змогли надати підтвердження страхового стажу? Шахраї вкрали кошти з рахунку та треба звернутись у поліцію? Що робити у таких неприємних ситуаціях? Читайте у матеріалі.

У кожного із нас можуть виникнути якійсь правові питання та навіть серйозні юридичні проблеми. Це не залежить не від віку, ні від соціального положення, ні освіти, ні статі та інших критеріїв.

На жаль, із початком повномасштабної війни бюрократичні вимоги із боку органів державної влади чи органів місцевого самоврядування не тільки не полегшились, а й навпаки, для багатьох із переселенців та постраждалих від воєнних дій осіб процедурні питання навіть ускладнились через відсутність в тому числі потрібних документів.

Ті, хто втратив домівку та майно, роботу чи бізнес, життя чи здоров’я близьких, ще гостріше відчувають на собі проблеми із врегулюванням формальних паперових питань.

Багато правозахисних організацій надають ВПО та постраждалим безкоштовно первинну та вторинну правову допомогу (Восток SOS, Донбас SOS,  Право на захист, Данська рада з питань біженців, Норвезька рада у справах біженців, Харківська правозахисна група, Безоплатна правова допомога тощо), супроводжують та представляють інтереси в судах.

Але через велику кількість переселенців та постраждалих, юристи не можуть охопити всіх, хто потребує безкоштовну юридичну допомогу.

Так, Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук надала інформацію, що станом на березень 2023 року вже зареєстровано майже 5 мільйонів ВПО, а фактична кількість - 7 мільйонів.

А кількість постраждалих осіб від воєнних дій і досі не підраховані. Уявити ці цифри складно, бо практично кожен з нас відчув на собі негативний, а інколи трагічний вплив війни: втрата житла, майна, здоров’я тощо.

Зрозуміло, шо такий обсяг безкоштовної юридичної допомоги не може надати жодна діюча в Україні організація.

Крім цього, не завжди такі правозахисні організації та безкоштовні юристи є у невеликих населених пунктах.

Громадська організація  «Ти потрібен Україні» (www.uny.org.ua) знайшла один із способів вирішення такої проблеми в рамках проєкту «Сильніші разом».

Юристи організації складають шаблони юридичних документів та розміщують їх безкоштовно на сайті  https://www.stronger2gether.org.ua/help

Важливо, що всі документи розроблені в 2023 році юристами-практиками відповідно до діючого законодавства України, а також юристи слідкують за актуальністю інформації в них.

При цьому документи розміщаються на сайті без часових обмежень, поки буде потреба в їх розміщенні.

Серед Доступних безкоштовних шаблонів ВПО можуть знайти:

• Запити на отримання публічної інформації в податкову та виконавчу служби;

• Заяви до банківських установ щодо кредитних відносин;

• Заяви про отримання втрачених/пошкоджених документів (їх дублікатів);

• Заяви у сфері освіти;

• Заяви до держпраці;

• Заяви у сфері опіки та піклування;

• Заяви до кіберполіції;

• Заяви та позови до суду (народження дитини; укладення шлюбу; встановлення факту смерті; виплата аліментів дружині, що втратила працездатність; відновлення матеріалів втраченого судового провадження; поновлення строку на подання апеляційної скарги);

• Скарги на дії посадових чи службових осіб;

інші документи.

Для їх використання треба лише: 

  • обрати відповідний розділ на сайті,
  • обрати відповідний шаблон юридичного документа,
  • скачати документ у ворді,
  • вписати Ваші персональні дані, 
  • вписати назву органу, куди Ви подаєте документ, 
  • можливо дописати деякі обставини справи, 
  • потім подати підготовлений документ у відповідну інстанцію. 

Використовуючи наявні шаблони, ВПО та постраждалі особи від воєнних дій можуть зекономити час та кошти на юристів, а також енергію на пошуки у інтернеті шаблонів.

Частина шаблонів створені в рамках проєкту “Сильніші разом” ГО “Ти потрібен Україні” за фінансової підтримки Громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» (ГО «ІАА») в рамках суб-гранту проєкту Re:Ukraine project за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується ГО «ІАА».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: