Завантаження ...
banner
banner

За півтора роки війни з Україною росія витратила понад $167 млрд – Forbes

За півтора роки війни з Україною росія витратила понад $167 млрд – Forbes фото

Країна-агресор Росія щодня витрачає на війну проти України близько 300 мільйонів доларів. А за півтора роки повномасштабного вторгнення витрати Москви склали приблизно 167,3 мільярди доларів, з яких більш як 34 мільярди – це знищена ЗСУ військова техніка військ РФ.

Про це пише Forbes (щоб ознайомитися з інфографіками, доскрольте сторінку до кінця). "Російський бюджет витратив за січень-червень 2023-го більше, ніж планував витратити за весь 2023 рік. Попри це, Росія подвоює військовий бюджет, а вартість російського солдата стає все меншою", – сказано в статті.

Вже згадані 167,3 мільярди доларів – це прямі військові витрати та вартість втраченої РФ техніки за 18 місяців (з 24 лютого 2022-го по 24 серпня 2023-го). Оцінка Forbes не включає постійні видатки на оборону, не пов’язані з військовими діями, а також економічні втрати країни-агресора.

Найбільше за цей час Росія витратила на забезпечення військових дій ($51,3 млрд), зарплати військових ($35,1 млрд), компенсації родинам загиблих ($25,6 млрд) і поранених ($21 млрд) та вартість знищеної техніки ($34 млрд).



Боєприпаси та військове забезпечення

З цього випливає, що основною статтею витрат РФ на війну в Україні є боєприпаси та військове забезпечення армії ($51,34 млрд).

Минулого року російська артилерія використовувала до 50 тисяч снарядів на день, зараз ця цифра знизилася і складає до 10 тисяч снарядів на день. Середня ціна снаряда радянського калібру – близько 1000 доларів. Отже, тільки на артилерію росіяни витратили понад 9 мільярдів доларів за півтора роки.

"Також Росія відновила інтенсивність ракетних обстрілів території України. Якщо за березень-квітень РФ випустила по Україні 95 ракет великої дальності, в травні було запущено уже 243 ракети. В серпні – 126. Загальна вартість ракет, випущених по території України, уже складає понад $21,1 млрд", – підрахували у Forbes.



Зарплати окупантів

Ця категорія витрат у РФ на другому місці. У 2022 році сумарні виплати на одного бійця складали близько 200 доларів на день, проте ситуація погіршилася і тепер це близько 120 доларів на день.

"Зважаючи, що левова частка доходів російського бюджету складається з нафтогазових надходжень, девальвація російської нацвалюти фактично знижує навантаження на бюджет для забезпечення армії. Водночас і реальні доходи російського солдата стають відчутно меншими. Аналогічно змінилася більшість витрат в доларовому еквіваленті, які не прив’язані до імпортної продукції й цін на міжнародних ринках", – сказано в повідомленні.

Це, однак, не допомагає держбюджету РФ забезпечити баланс потреб російської армії.

Тим часом, за даними Генштабу ЗСУ, рівень російських втрат останні місяці залишається на значно вищому рівні ніж торік. Відповідно Росія, змушена витрачати більше на компенсації родинам, хоч і ці суми з часом знизилися (вартість компенсації родині загиблого у РФ становила близько $110 000, а зараз це лише близько $65 000. Сума компенсації пораненим відповідно знизилася з $45 000 до $27 000 через стрибок курсу долара).



Втрати техніки

Найдорожчими для РФ є втрати танків та авіації, які знищують наші Сили оборони. Так, Росія вже втратила 315 бойових літаків середньою вартістю $18,8 млн та 316 гелікоптерів середньою вартістю $10,4 млн. Проте варто зазначити, що більшість втрат авіації відбулися ще в перші пів року повномасштабної війни.

Зараз ЗСУ здебільшого знищують артилерійські системи та ППО ворога. За три місяці літнього контрнаступу українські воїни спалили майже 2000 російських артилерійських систем – стільки ж, як за весь минулий рік. Загалом Росія уже втратила артилерії та РСЗВ на $5 млрд.

А систем ППО українська далекобійна артилерія зараз знищує приблизно у 2,5 рази більше, ніж раніше.



Як повідомляв OBOZREVATEL, воїни роти ударних безпілотників "Ахіллес" 92 окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка успішно застосували на Донеччині дрони з нічною оптикою. Здатність операторів БпЛА бачити і вночі обернулася для окупантів втратою кількох одиниць техніки на суму близько 2 млн доларів.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: