Завантаження ...
banner
banner

День української писемності та мови: нова дата та радіодиктант

День української писемності та мови: нова дата та радіодиктант фото

Цього року вперше День української писемності та мови відзначаємо у нову дату.

День української писемності та мови, який традиційно святкували 9 листопада, цього року має нову дату. Чому вона змінилася, коли відтепер відзначаємо це свято та його традиції, цікаві факти про мову й про що буде традиційний радіодиктант національної єдності — розповідаємо у матеріалі.

Коли День української писемності та мови у 2023 році

День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. 

Цього року дата свята змінилася — Україна вперше відзначатимеДень української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня.

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови — з 9 листопада на 27 жовтня.

День української писемності та мови — цікаві факти про солов’їну

Українська мова — одна з найбагатших та наймилозвучніших мов світу. Вона походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від давньоруської мови, що розділилася на українську, білоруську та російську мови. Формуватися українська мова почала у VI столітті, цей процес тривав до XVI століття.

Ось що маємо зараз:

  • в українській мові — близько 256 тисячі слів, але вона стрімко розвивається, тож насправді ця цифра зараз більша;
  • найбільш уживана літера в українській мові — літер «п», на неї починається найбільша кількість слів, найменш уживана — літера «ф»;
  • українська мова — найбагатша на зменшувальні форми, наприклад, її має навіть слово «вороги» — «вороженьки»;
  • «Заповіт» Т. Г. Шевченка — рекордсмен серед переведених творів,  його переклали 147 мовами;
  • найстарішою українською піснею вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш».

Державною українська стала 26 жовтня 1989 року, нині нею володіє близько 45 мільйонів людей у всьому світі.

День української писемності та мови — диктант національної єдності та інші традиції 

Щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. У ньому беруть участь знавці мови з 20 країн світу. 

Також одна з традицій свята — радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23-й рік поспіль писатимуть радіодиктант — текст його створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, називається він «Дороги України», читатиме — актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Написати радіодиктант (а потім надіслати його на перевірку) може кожен бажаючий, у будь-якій точці світу. Головна мета радіодиктанту єдності — не перевірити знання, а об’єднати українців в Україні та за її межами. 

Джерело: Уніан

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: