Завантаження ...
banner
banner

54-річний водій вантажівки з України помер у черзі на перетин кордону з Польщею

54-річний водій вантажівки з України помер у черзі на перетин кордону з Польщею фото

54-річний водій вантажівки з України помер у Польщі на парковці неподалік пункту пропуску "Дорогуськ – Ягодин", очікуючи на перетин кордону.

Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач повідомив у Фейсбук пізно ввечері 11 листопада.

“Сьогодні у своїй вантажівці перед пунктом пропуску “Дорогуськ – Ягодин” помер український водій, що планував перетнути кордон. Це сталось на парковці міста Хелм, неподалік від пункту пропуску”, — написав посадовець.

Для уникнення маніпуляцій та загострення ситуації навколо блокування кордону, він закликав використовувати виключно офіційну інформацію.

“Відомо, що 54-річний чоловік сьогодні приїхав на парковку та залишився очікувати там на перетин кордону. Остаточна інформація про причини смерті буде повідомлена польською прокуратурою після вивчення всіх деталей, проте наразі немає підстав вважати, що смерть сталася через неприродні причини”, — написав заступник міністра.

Він додав, що спільно з консульством міністерство тримає цю ситуацію на контролі.

Станом на ранок 11 листопада пункти пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська" були заблоковані. На "Краківці" був рух у напрямку Польщі.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізникипочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади руху вантажівок долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, щоб повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Що означає "транспортний безвіз"

14 червня 2022 року Україна погодила з делегацією Єврокомісії спеціальну угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, відому як "транспортний безвіз", яка покликана розв'язувати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення. Із приєднанням до міжнародних митних конвенцій та запуском відповідних законодавчих змін Україна мала виконати 81% своїх зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС у митній сфері.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що після підписання угоди про "транспортний безвіз"дозволи на міжнародні перевезення країнами ЄС будуть не потрібні. Дозволи будуть лише у тих країнах, які не входять до складу ЄС.

Президент України Володимир Зеленський 16 вересня своїм указом затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

16 березня 2023 року Україна та ЄС продовжили ще на рік дію "транспортного безвізу".


Джерело: Суспільне Чернігів


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: