Завантаження ...
banner
banner

Коломойському не повернуть ПриватБанк: суд ухвалив остаточне рішення

Коломойському не повернуть ПриватБанк: суд ухвалив остаточне рішення фото

Суд підтвердив правомірність націоналізації ПриватБанку. Відповідно, колишні власники банку не зможуть повернути його собі. Рішення ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд 15 листопада.

Про це повідомили в НБУ. Там зазначили: таким чином суд скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 квітня 2019 року, який:

  • задовольняв позов колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського до низки держструктур України;
  • визнавав протиправними та скасовував рішення органів держвлади "про виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави".

"Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення ПриватБанку з ринку за участю держави. І підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам", – йдеться у повідомленні.

Що передувало

Наприкінці 2016 року НБУ ухвалив рішення про визнання ПриватБанку неплатоспроможним та подальше виведення з ринку за участю держави. Після чого звернувся до уряду з пропозицією набути право власності на акції банку.

Того ж дня Кабмін ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку. Як зазначають у Нацбанку, це рішення:

  • "дозволило уникнути системних ризиків для банківського сектора";
  • стало "запорукою збереження фінансової стабільності у країні".

Річ у тім, нагадали там, що розмір регулятивного капіталу ПриватБанку знизився до негативного значення. А акціонери банку не виконали взяті на себе зобов'язання щодо його фінансового оздоровлення. "Нестача в капіталі ПриватБанку була підтверджена, зокрема, незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією", – підкреслили в НБУ.

Тим не менш, навесні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Коломойського визнав рішення уряду протиправним та скасував його. У відповідь Нацбанк подав апеляційну скаргу.

Після цього – навесні вже 2021 року – Шостий апеляційний адмінсуд зупинив провадження. Відновитися воно мало після розгляду Конституційним Судом справи за позовом 64 народних депутатів щодо конституційності окремих положень "антиколомойського" закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності".

Однак улітку 2022 року Верховний Суд скасував ухвалу про зупинення провадження у цій справі. Що дозволило продовжити розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

А взимку 2023 року Верховний Суд визнав правомірним застосування у цій справі норм Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" та "антиколомойського" закону. Які, зазначили в самому ПриватБанку:

  • встановлюють незворотність націоналізації банку;
  • унеможливлюють будь-які спроби повернути банк ексвласникам.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас Дніпровський суд Києва 29 вересня 2023 р. ухвалив рішення зобов'язати ПриватБанк повернути клієнту 10,1 тис. грн. У позові клієнт банку заявив, що ніде не підписував умови використання кредитного ліміту, тому вважає, що ставка 3,5% незаконна.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: