Завантаження ...
banner
banner

Цивільна авіація для України: чи зможуть українці літати, з яких міст

Цивільна авіація для України: чи зможуть українці літати, з яких міст фото

Україна теоретично може відкрити один із аеропортів для цивільних літаків ще до кінця війни, проте для цього доведеться вирішити цілу низку проблем. Також не варто очікувати, що ціни на квитки будуть на тому самому рівні, що й до початку повномасштабної війни.

Як повідомляє видання LB.ua, Володимир Крейденко, заступник голови Комітету ВРУ з транспорту та інфраструктури (фракція "Слуга народу"), пояснив: "щоб відкрити аеропорти, Україна має повторно отримати сертифікати Міжнародної організації цивільної авіації, ICAO. А це час і гроші ".

Зрозуміло, що аеропорт Львова кращий за характеристиками, бо може приймати більші пасажирські літаки, а й відстань до кордону з НАТО та ЄС більша. Тому є ризик, що росіяни будь-якої миті запустять ракету "Кинжал" або іншу балістичну, що дуже швидко долітає до місця, у тому числі й західні регіони нашої країни.

І навіть якщо посилити ППО, це все одно не дає 100% гарантій безпеки від уламків, що вражають і людей, і будинки. Першочергові вимоги європейської галузі – безпечні. Чинні норми законодавства про безпеку авіаційного транспорту зазначають, що навіть якщо війна закінчиться завтра, доведеться повторно сертифікувати аеропорти, злітно-посадкові смуги.

Україна є членом Міжнародної організації цивільної авіації, ICAO – своєрідна європейська сім'я з безпеки польотів. Вона якраз повторно видає такі сертифікати.

"Отже, в принципі аеропорт в Ужгороді можна було б запустити. Але для цього потрібно поставити навігаційні системи до Словаччини. Якщо ми говоримо саме про економіку, хоча безпека у пріоритеті, європейці завжди вважають кошти. Використовують факти та цифри, наголошуючи на економічній невигідності запускати аеропорт в Ужгороді. Це буде надто малий потік пасажирів і велика ціна квитка. Такі ж послуги за нижчими цінами громадяни можуть отримати відносно швидко переїхавши кордон у Словаччину чи Польщу", – йдеться у публікації.

Як писав OBOZ.UA, глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що в Україні можуть відкрити один із аеропортів для цивільних польотів до закінчення війни з Росією. Це може статися, якщо партнери допоможуть країні з додатковими системами ППО.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: