Завантаження ...
banner
banner

Росіяни зізналися, що на Херсонщині застосовують хімічну зброю

Росіяни зізналися, що на Херсонщині застосовують хімічну зброю фото

Російська 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту заявила, що навмисно застосовує хімічну зброю проти українських Сил оборони. Так окупанти відкрито зізналися у явному порушенні Конвенції про хімічну зброю, стороною якої є і країна-агресор РФ, - пише Обозреватель.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). З повномасштабною війною підрозділи 810-ї ОБрМП (в/ч 13140) діяли на кількох напрямках фронту, "офіційно" ж це військове з’єднання морської піхоти ВМФ Росії дислокується в районі бухти Козачої в Севастополі тимчасово окупованого Криму.

Аналітики звернули увагу на довгий пост, який 22 грудня з’явився в Telegram-каналі бригади. У ньому загарбники докладно описали "радикальну зміну тактики", яку використовують проти українських сил у Кринках (на лівому березі Дніпра в Херсонській області).

Окупанти зізналися у застосуванні хімічної зброї проти ЗСУ на Херсонщині
Фото: Село Кринки на карті війни

У повідомленні стверджувалося, що підрозділи 810-ї бригади російських морпіхів перемістилися в район Кринок і застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 із безпілотників" на українські позиції, щоб "викурити" їх звідти, а потім уразити вогнем із різної зброї.

Російські терористи зі складу цієї бригади відкрито назвали це "звільненням плацдарму" за допомогою "нестандартних методів" ведення бойових дій, які розробляє командир "Ява", щоби мінімізувати втрати власного особового складу. За їхніми словами, завдяки хімзброї "вперше за весь час перебування бригади на цих вогневих рубежах" їм нібито вдалося досягти "тактичного успіху".

Окупанти зізналися у застосуванні хімічної зброї проти ЗСУ на Херсонщині

Фото: Кадри застовування 810-ї боригади ЧФ хімічної зброї в районі Кринок

В ISW підкреслили, що в пості окупанти додатково опублікували кадри, на яких, судячи з усього, видно таке падіння К-51 на українську позицію, ймовірно, в Кринках.

Нагадаємо, що аерозольні гранати К-51 начинені дратівливим газом CS (2-хлорбензальмалононітрілом) – різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби із заворушеннями. Конвенція про хімічну зброю забороняє її використання як метод ведення війни, а Росія є державою-учасницею цієї угоди з 1997 року.

"У листопаді 2022 року російські війська використовували гранати К-51 проти українських позицій у Донецькій області", – додали аналітики.

Раніше в Інституті вивчення війни розповідали, що ЗСУ фактично знищили бригаду морпіхів ЧФ РФ під час контрнаступу на Запоріжжі. Йшлося саме про 810-ту ОБрМП, яка неодноразово зазнавала втрат, але командування ЗС РФ продовжувало відновлювати цей підрозділ. Ще в жовтні 2022 року він діяв на Херсонщині, а потім, після відновлення в тилу, зайняв позиції на Запоріжжі. Зокрема, з червня 2023-го бригада діяла на заході Запорізької області й була вкотре розбита під час наступальних операцій Сил оборони, її залишки відійшли.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: