Завантаження ...
banner
banner

Україна отримає від США високоточні бомби GLSDB: що про них відомо

Україна отримає від США високоточні бомби GLSDB: що про них відомо фото

Україна у середу може отримати новітні американські ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bombs - бомби малого калібру, які запускають із землі), повідомляють одразу два авторитетних західних ЗМІ, - пише BBC.

Першим про постачання боєприпасу написало з посиланням на свої джерела видання Politico, згодом цю інформацію підтвердило агентство Reuters.

За даними джерел цих ЗМІ, відправлення GLSDB до України схвалили після успішних випробувань ракет над Мексиканською затокою, які 16 січня провели на авіабазі "Еглін" у Флориді.

У Пентагоні підтвердили передачу зброї, однак точні терміни не назвали.

"Ми надамо Україні GLSDB в рамках наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки. Однак з міркувань безпеки нашої діяльності ми не можемо підтвердити конкретні терміни", - сказав речник Пентагону Патрік Райдер під час брифінгу 30 січня.

Як зазначає Politico, на озброєнні американських військ уже є варіант цього боєприпасу, який запускають з повітря. Однак різновид наземного базування, який отримає Київ, поки що до збройних сил не поставлено.

Україна стане першою країною, яка використає цю ракету у бойових діях.

GLSDB можуть запускати за допомогою різних установок і радіус їхньої дії становить близько 145 кілометрів, повідомляє видання з посиланням на американських чиновників.

За даними Reuters, нова зброя "дозволить Україні вражати цілі на вдвічі більшій відстані, ніж ракети, які вона зараз запускає за допомогою поставлених США систем HIMARS".

"[Це] може змусити Росію перемістити свої склади ще далі від лінії фронту", - йдеться у повідомленні агентства.

Reuters зазначає, що для адміністрації президента США Джо Байдена GLSDB стали альтернативою постачанню ракет ATACMS, невелику кількість яких Київ отримав минулого року, але запаси яких швидко закінчилися.

Нові бомби не такі потужні, як ATACMS, але вони набагато дешевші, менші і їх простіше використовувати, сказано в повідомленні.

Дальність стрільби ATACMS становить до 160 км, а ракет GMLRS, які запускають за допомогою HIMARS, – приблизно 90 км.

Що це за зброя

GLSDB - спільна розробка Boeing та Saab Group. Вона є високоточною авіабомбою, що планерує, GBU-39, модифікованою для пуску з землі.

Для цього використали ракетну частину боєприпасу M26, розробленого для пускових установок M270 MLRS та M142 HIMARS. Українські військові використовують ці пускові установки, запускаючи ракети GMLRS.

Boeing і Lockheed Martin зайнялися розробкою високоточної планерної авіабомби невеликого діаметра GBU-39 на початку 2000-х років.

Ідея полягала в тому, щоб створити бомбу, яка компенсуватиме порівняно невелику бойову частину високою точністю.

Бойова частина боєприпасу призначена для ураження укріплених цілей і може пробити до метра залізобетону.

Бомба, прийнята на озброєння у 2006 році, використовує систему супутникової навігації для наведення на ціль.

Після скидання з літака боєприпас розкриває складне крило, яке підвищує дальність польоту. GLSDB фактично є наземною версією цієї бомби.Інформація про точну вартість GLSDB у відкритих джерелах відсутня, проте, виходячи з даних, опублікованих на сайті ВПС США, вони коштують понад 40 тисяч доларів.

А вартість ракети GMLRS, за різними оцінками, становить від 100 тисяч доларів до 160 тисяч.

Бойова частина GMLRS важить 90 кілограмів, що за вагою приблизно дорівнює GLSDB (загальна вага - 93 кілограми). При цьому, щоправда, багато експертів зазначали, що ракеті GMLRS не вистачає потужності для знищення особливо міцних об'єктів, наприклад мостів.

Поєднання вартості, дальності та високої точності GLSDB робить цю пропозицію досить вигідною для постачання в Україну.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: