Завантаження ...
banner
banner

В ЄС офіційно запропонували продовжити "економічний безвіз" для України: що відомо

В ЄС офіційно запропонували продовжити "економічний безвіз" для України: що відомо фото

Європейська комісія (ЄК) внесла офіційну пропозицію щодо продовження режиму вільної торгівлі без мит та квот ще на рік, до червня 2025-го. Однак у реченні міститься жорстке застереження – про необхідність захистити європейський ринок агропродукції від українських товарів.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії. Фінальне рішення про "економічний безвіз" прийматиме Рада ЄС, і для цього буде потрібно консенсус усіх 27 країн-членів. Саме для забезпечення одностайності у цьому голосуванні ЄК і допустила запровадження торгових обмежень щодо України.

"Хоча основною метою торговельних заходів є підтримка України, також потрібно враховувати чутливість фермерів ЄС та інших зацікавлених сторін. З цією метою, а також враховуючи значне зростання імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені автономні торгові заходи містять посилений захисний механізм", – заявили у Єврокомісії.

У ЄК зазначили, що цей механізм "гарантує можливість вжиття швидких заходів  щодо виправлення ситуації у разі "значних збоїв" на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох держав-членів. Яких саме заходів може бути вжито щодо аграрного імпорту в ЄС з України, не уточнюється.

"Економічний безвіз" для України діє з червня 2022 року. Він передбачає припинення дії всіх мит на імпорт, а також зняття квот. Його продовження до 2025 року дозволить розвиватись українському експорту, прокоментував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Наші підприємці зможуть і надалі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит та тарифів. Це дає додаткові можливості для українського бізнесу та збільшує стійкість нашої економіки", – зазначив глава уряду.

Він також відзначив позицію Єврокомісії щодо української агропродукції. На думку Шмигаля, новий інструмент дозволить "уникнути будь-яких потенційних конфліктів на аграрних ринках". 

"Ми також розраховуємо, що напрацьовані заходи дозволять усунути шкідливі односторонні заборони на імпорт нашої агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини. Тепер очікуємо на підтримку цього рішення ЄК від Ради ЄС", – резюмував Шмигаль.

Нагадаємо, Польща забороняє імпорт української агропродукції з весни 2023 року. Рішення Єврокомісії у вересні того ж року скасувати обмеження на ввезення українських продуктів не вплинуло на позицію поляків та низки інших сусідів України, хоч це суперечить торговим правилам Євросоюзу.

Односторонні обмеження на український імпорт запровадили Польща, Словаччина та Угорщина. Цим питанням паралельно з ЄК займається Світова організація торгівлі (СОТ), зі скаргою до якої вже звернулася українська сторона.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше єврокомісар від Польщі Януш Войцеховський, відповідальний у ЄК за сільське господарство, погрожував зірвати продовження торгових преференцій ЄС для України. Серед іншого єврокомісар вимагав заборонити імпорт українського зерна, а також запровадити квоти на цукор та м'ясо птиці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: