Завантаження ...
banner
banner

В Україні подорожчала комуналка: яка послуга зросла найбільше

В Україні подорожчала комуналка: яка послуга зросла найбільше фото

В Україні здорожчали комунальні послуги. За рік – з лютого-2023 до лютого-2024 – тарифи зросли загалом на 12,7%. Однак, наприклад, конкретно електроенергія здорожчала одразу на 69,7%, а водопостачання здешевшало на 0,8%, — пише Обозреватель.

Причиною ж такого зростання вартості електрики є підвищення тарифу в червні 2023 року. Тоді він зріс до 2,64 грн. за 1 кВт*год – причому незалежно від обсягу споживання. Доти ж:

у разі споживання до 150 кВт*год на місяць тариф становив 1,44 грн;
при більшому використанні струму – 1,68 грн/кВт*год.

Як здорожчала комуналка

Про загальне зростання тарифів повідомили у Держстаті. За даними якого, крім електроенергії, також здорожчали:

  • прибирання сміття – на 4,5%;
  • послуги з управління багатоквартирними будинками – 4,2%;
  • утримання та ремонт житла – 3%.

На що тарифи не змінились

Водночас, вартість деяких послуг не змінилася. Йдеться про:

  • природний газ;
  • гарячу воду та опалення.

Що подешевшало

Ба більше, відразу на дві послуги ціни знизились. Це:

  • водопостачання, що здешевшало на 0,8%;
  • каналізація – на 0,5%.

Скільки потрібно буде платити за електроенергію за березень

Водночас, у березні в Україні діятиме той самий тариф на електроенергію, що й у попередні місяці – 2,64 грн за кіловат-годину без урахування обсягу споживання. Ба більше, цей тариф діятиме і в квітні. При цьому поширена раніше інформація про можливе підвищення тарифу до 6 грн за кіловат-годину не відповідає дійсності, розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

"6 грн за кіловат точно не буде. Це просто якийсь вкид. Він нічим не обґрунтований. Але справді, до кінця опалювального сезону тариф не зміниться, тому що є постанова, яка діє до 1 травня", – сказав міністр.

Водночас, зазначив Галущенко, рішення про доцільність підвищення тарифу на світло ухвалюватиметься у квітні. Прогнозувати ж, яким воно буде, він не став – оскільки, за його словами, на середину лютого будь-якої інформації з цього приводу не було.

"Лише у квітні поточного року влада буде дивитися на ситуацію. Зараз немає ані проєктів, ані розрахунків", – йдеться у матеріалі.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас зростання тарифів одразу на низку комунальних послуг в Україні все ж очікується. У Національному банку, зокрема, прогнозують, що здорожчають опалення та гаряча вода. Втім, точних термінів цього поки що немає – за прогнозом, скасування відповідного мораторію можна буде очікувати лише після завершення дії воєнного стану.

Фото: РБК-Україна

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: