Завантаження ...
banner
banner

"20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" як найкращий документальний фільм

"20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" як найкращий документальний фільм фото

Україна здобула перший в історії своєї незалежності "Оскар". Золоту статуетку отримала документальна українська стрічка, яка розповідає про трагедію Маріуполя, що на Донеччині, під час повномасштабного російського вторгнення 2022 року – "20 днів у Маріуполі". Фільм знятий українським відеографом і військовим журналістом Мстиславом Черновим, який протягом 20 днів перебував у місті та документував жахливі події, що там відбувалися. Над стрічкою також працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, — повідомляє Обозреватель.

"20 днів у Маріуполі" був представлений номінації "Найкращий документальний фільм" і обійшов усіх своїх конкурентів у цій категорії. OBOZ.UA про це стало відомо під час перегляду прямого ефіру.

У своїй переможній промові на сцені Мстислав Чернов перед іменитими голлівудськими кінодіячами та мільйонами, а то й мільярдами глядачів виголосив, що "не може змінити минуле, але разом з найталановитішими людьми на планеті здатен виправити його".

"Я б хотів ніколи не знімати цей фільм. Якби ж я міг обміняти нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників-українців", – додав режисер. 


Фото: Команда фільму "20 днів у Маріуполі" на сцені "Оскара"

Про що фільм

Головними героями фільму є звичайні люди, які опинилися в епіцентрі жорстокої терористичної війни. Фільм розповідає їхні історії, висвітлюючи бомбардування, голод, холод та втрату близьких.


Фото: Кадр з фільму

Мстислав Чернов і Євген Малолєтка задокументували жахливі руйнування Маріуполя, які стали результатом російських бомбардувань: понівечені будинки, лікарні, школи та інші інфраструктурні об'єкти.


Фото: Кадр з фільму

У фільмі показано спроби маріупольців вижити в умовах облоги без води, їжі, мобільного звʼязку. І все це під постійними обстрілами з боку російських військ. Крім того, стрічка описує складний та небезпечний процес евакуації людей з Маріуполя. Чернов знімає евакуаційні колони, які потрапляли під чергові обстріли окупантів.

Нагороди окрім "Оскара"

"20 днів у Маріуполі" отримав багато нагород і на інших міжнародних кінофестивалях та преміях, окрім "Оскара". Зокрема такі:

  • BAFTA – "Найкращий документальний фільм"
  • Docudays UA – "Найкращий документальний фільм"
  • Krakow Film Festival – премія "За мужність"
  • Freedom Film Festival – премія "Свобода слова"

Додамо, що влітку стрічка стала найкасовішим документальним фільмом українського прокату.


Фото: Мстислав Чернов з нагородою BAFTA

Де можна подивитися фільм

Наразі фільм не доступний для перегляду в Україні. Ще в листопаді минулого року стрічку опублікували у відкритому доступі американського YouTube, проте вже зараз відео недоступне. Утім, відомо, що станом на 17 січня його переглянули 1,3 млн разів.


Фото: Кадр з фільму

Відгуки критиків

  • "Це потужний та емоційний фільм, який нікого не залишить байдужим", – The New York Times.
  • "Це важливий документальний фільм, який свідчить про трагедію України", – BBC News.
  • "Це фільм, який має побачити кожен, хто хоче зрозуміти силу людського духу", – The Guardian.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: