Завантаження ...
banner

Бензин, дизель та автогаз здорожчає: законопроєкт зареєстровано в Раді

Бензин, дизель та автогаз здорожчає: законопроєкт зареєстровано в Раді фото

У Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт про підвищення акцизів, зокрема на бензин. Згідно з даним документом, акцизи на пальне будуть підняті до європейського рівня до 2028 року. Поетапне підвищення розпочнеться вже з 1 липня 2024-го, — пише Обозреватель.

Йдеться про проєкт закону № 11256 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу щодо акцизного податку". Про реєстрацію документа в парламенті повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Зокрема, документ передбачає графік щорічного збільшення ставок акцизів на пальне – у період з 1 липня 2024 року до 31 грудня 2027-го. У підсумку до 2028-го пропонується встановити ставки акцизного податку на:

  • бензини – 359 євро за 1 тис. літрів (зараз 215,5 євро);
  • дизельне паливо – 330 євро за 1 тис. літрів (зараз 139,5 євро);
  • скраплений газ – 277 євро за 1 тис. літрів (у попередній редакції було 70 євро, як зараз).

Щорічний перегляд акцизів, як зазначається, проходитиме "з урахуванням загальної різниці між розмірами ставок, передбачених станом на 01.01.2028". Також розмірами ставок акцизного податку, передбаченими чинним законодавством.

"Метою законопроєкту є приведення законодавства України у відповідність до норм законодавства ЄС для виконання Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку, щодо наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. Законопроект розроблено на виконання статті 353 Угоди про асоціацію та додатки XXVIII до глави 4 "Оподаткування" розділу V "Економічна та галузева співпраця" Угоди про асоціацію", – зазначив Мельничук.


Фото: Тарас Мельничук. Джерело: Ділова столиця

Утім, остаточного рішення щодо підвищення акцизних ставок ще не прийнято. Цьому передуватиме:

  • обговорення та голосування за нього народними депутатами;
  • підписання документа президентом.

Як повідомляв MYNIZHYN, в Україні побільшало мільйонерів. Число таких людей за 2023 рік зросло одразу на 1200 осіб, загалом до 10700 осіб.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: