Завантаження ...

До Києва прибув грецький льотний інструктор: навчатиме оперативно використовувати винищувачі F-16

До Києва прибув грецький льотний інструктор: навчатиме оперативно використовувати винищувачі F-16 фото

Грецький льотний інструктор уже прибув до Києва. Він став першим іноземцем, який має навчити українських пілотів оперативно використовувати винищувачі F-16.

Про це повідомляє інформаційний портал Defence-point. ВПС Греції мають великий досвід використання винищувачів, особливо у ближньому бою.

"Експлуатуючи винищувачі F-16 протягом майже чотирьох десятиліть і завдяки безперервній турецькій агресії, грецькі ВПС накопичили величезний досвід і знання в оперативному використанні винищувача в місіях "повітря-повітря", особливо у ближньому повітряному бою", – повідомляє видання.

Зазначається, що присутність грецького пілота в українській столиці є очевидною частиною роботи коаліції союзників для навчання українців на F-16, зокрема, підготовки технічного персоналу.

"Прибуття грецького льотчика до столиці України, ймовірно, є частиною ініціативи "Навчальна коаліція F-16" - міжнародної коаліції, створеної 13 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі для підготовки українських пілотів та технічного персоналу для роботи на цьому типі винищувачів", – підкреслює видання.

Нагадаємо, Греція приєдналася до коаліції 21 серпня 2023 року. Крім того, до неї увійшли 11 країн-членів НАТО – Бельгія, Великобританія, Данія, Нідерланди, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Нідерланди.

Як повідомляв OBOZ.UA, лідери Британії та Нідерландів спільно оголосили, що працюватимуть над забезпеченням України бойовим повітряним потенціалом, надаючи підтримку у всьому – від навчання пілотів до закупівлі винищувачів F-16.

Власне, саме літаки F-16 Fighting Falcon американського виробництва стали наріжним камінням цієї коаліції. Трохи пізніше про бажання вчити українських пілотів на цих літаках заявили Данія та Португалія, щоправда, поки що без передачі самих літаків.

Раніше західні партнери обіцяли надати Україні винищувачі F-16 ще наприкінці 2023 року, проте терміни постачання постійно переносились. Наразі йдеться вже про липень 2024 року. При цьому українська армія до середини поточного року може розраховувати лише на 6 літаків із 45 обіцяних

Прем'єр-міністерка Данії Метт Фредеріксен заявила, що Україна досі не отримала обіцяних винищувачів американського виробництва F-16 винятково через технічні моменти. Водночас вона запевнила, що літаки, які дасть Данія, з'являться в небі України ще до початку літа цього року.

Головне фото: Bravery.today

Як повідомляв MYNIZHYN, 25 травня на аеродром «Барановичі» до Білорусі прилетіли два російські військові гелікоптери. На цьому аеродромі вже були присутні два розвідувальні літаки Су-24МР і щонайменше чотири винищувачі Су-30СМ ВКС РФ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: