Завантаження ...

Китай прокоментував відмову взяти участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії

Китай прокоментував відмову взяти участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії фото

31 травня на брифінгу заступниця генерального директора Департаменту інформації Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін підтвердила те, що КНР не братиме участі в Глобальному саміті миру, який відбудеться влітку у Швейцарії. Вона сказала, що проведення цього заходу нібито не відповідає вимогам Пекіна про те, що у ньому має брати участь представник країни-агресора Росії.

Про це сказала заступниця генерального директора Департаменту інформації Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін на брифінгу у п'ятницю, 31 травня. Так вона відповіла на запитання видання Reuters, яке попросило прокоментувати інформацію джерел про те, що Пекін відмовився від участі у Саміті миру.

Речниця МЗС Китаю Мао Нін відповіла, що "Китай надає великого значення організації Швейцарією першого Саміту миру в Україні та тісно спілкується зі Швейцарією та відповідними сторонами з цього приводу з початку цього року. Китай завжди стверджує, що міжнародна мирна конференція повинна відповідати трьом важливим елементам: визнання як Росією, так і Україною, рівноправна участь усіх сторін і справедливе обговорення всіх мирних планів. Інакше мирна конференція навряд чи зможе зіграти суттєву роль у відновленні миру. Ці елементи, запропоновані Китаєм, є справедливими, законними і не спрямовані на будь-яку сторону. Вони вписані в Спільні домовленості щодо політичного врегулювання кризи в Україні, які нещодавно опублікували Китай і Бразилія, і відображають загальну стурбованість міжнародної спільноти, особливо величезних країн, що розвиваються".


Фото: Речниця МЗС Китаю Мао Нін. Джерело: Сайт Міністерства закордонних справ КНР

"Виходячи з того, що ми почули від різних сторін, і оприлюдненої домовленості про зустріч, не здається, що три елементи, запропоновані Китаєм, будуть виконані. Існує очевидний розрив між організацією зустрічі та тим, що відстоює Китай, а також загальними очікуваннями міжнародної спільноти. У цьому випадку Китай навряд чи зможе взяти участь у зустрічі та поінформував відповідні сторони про нашу увагу та занепокоєння. Ми продовжуватимемо по-своєму сприяти переговорам про мир, підтримувати комунікацію з усіма сторонами та спільно накопичувати умови для політичного врегулювання української кризи", — підсумувала дипломатка.

Як повідомляв MYNIZHYN, для Заходу є загроза через посилення зв'язків та утворення своєрідного альянсу між Росією та Китаєм. Це зближення має занепокоїти усі країни, які вважають надважливими цінностями свободу та демократію, зважаючи на те, що обидві країни розпочали заявляти про зростання "ядерної напруженості" з країнами Заходу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: