Завантаження ...
banner

РФ могла замінувати критичну підводну інфраструктуру ЄС — The Times

РФ могла замінувати критичну підводну інфраструктуру ЄС — The Times фото

Росія могла замінувати критичну підводну інфраструктуру в Північному морі. У НАТО зазначили, що будь-яке російське судно викликає підозри, оскільки всі вони працюють на державу.

У Північноатлантичному альянсі аргументують свої підозри інформацією, отриманою від компаній, що керують ключовими нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними та телекомунікаційними кабелями. Про це йдеться у матеріалі The Times.

За попередніми даними, для своїх злочинних намірів росіяни використовують кораблі, оскільки супутникові знімки не дозволяють моніторити морське дно. На Заході попереджають, що ключовими цілями кремлівського режиму можуть бути електропостачання та телефонні кабелі, а також нафтові та газові трубопроводи.

Представник бельгійського підрозділу, який займається морською безпекою Томас Де Шпігелере, заявив, що на сьогоднішній день шпигунство виявити складніше, адже раніше для цього використовувалися дослідницькі судна або військові кораблі, але тепер розвідкою можуть займатися навіть цивільні судна.

Водночас служби безпеки Бельгії зазначили, що жодних доказів мінування кабелів у територіальних водах Бельгії чи Нідерландів у Північному морі не було знайдено. Проте на початку повномасштабного вторгнення в Україну вибухівку виявили на одному із британських кабелів.

При цьому РФ займалася подібною діяльністю навіть до початку повномасштабної війни. Зокрема, за останні десять років понад 160 невійськових російських судів скоїли 945 підозрілих дій. Щонайменше 749 із 945 підозрілих маневрів відбулися в радіусі одного кілометра від трубопроводів у Північному морі. Ще 72 підозрілі дії сталися поблизу кабелів електроенергії, а решта 124 – у районах, де прокладено телекомунікаційні кабелі.

"Російські кораблі вже викликають підозру, навіть якщо вони дотримуються цілком нормального режиму плавання. Тому що кожне російське судно, навіть якщо воно працює на приватну компанію, все одно працює на державу. Аномалії у плаванні не обов'язково підозрілі. Але підозріло, якщо це відбувається над трубопроводами та кабелями", – пояснив Де Шпігелере.

Як повідомляв MYNIZHYN, за півроку Північна Корея могла поставити Росії 1,6 млн артилерійських снарядів. Таку кількість озброєння з КНДР путінська армія могла отримати в період із серпня 2023 року до січня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: