Завантаження ...
banner

Ароматичні сигарети відтепер поза законом: що змінилося 11 липня в тютюновій галузі

Ароматичні сигарети відтепер поза законом: що змінилося 11 липня в тютюновій галузі фото

Від сьогодні, 11 липня, набуває чинності Закону України №1978-XI, згідно з яким заборонений продаж сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами, а також обов'язково мають міститися на упаковці тютюнових виробів для куріння комбіновані медичні попередження. Які саме зміни набули чинності та що вони означають, пояснили у Центрі громадянського представництва “Життя”.

Так, згідно зі Законом України №1978-XI, який набув чинності 11 липня 2023 року, з 11 липня 2024 року з продажу мають зникнути ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них, а також сигаретні упаковки з неналежним маркуванням.

Зазначається, що закон дав час на реалізацію залишків тютюнових та нікотинових виробів, введених в обіг до набрання чинності відповідних положень, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом. Цей термін закінчився, і відсьогодні вказані заборони повністю набули сили.

Відтепер всі сигаретні пачки мають бути з комбінованим медичним попередженням

З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння. Для людей, які прагнуть позбутися залежності, на пачці розміщено QR-код — посилання на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від вживання тютюну “Я кидаю курити!”.

Нові норми маркування тютюнових виробів набули чинності 11 січня 2024 року відповідно до Наказу №747 МОЗ України. Всього розроблено 3 групи наборів, кожна з яких містить 14 медичних попереджень. Ці набори будуть оновлюватися щороку, забезпечуючи щорічну зміну графічних зображень.

З 11 липня 2024 заборонено продаж ароматизованих сигарет та е-сигарет

Рік тому набули чинності статті 10 та 10-1 Закону № 1978-IX, що передбачають заборону продажу сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет із ароматизованими добавками. Окрім того було встановлено:

  • заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання цих виробів;
  • вимоги до складу рідин для е-сигарет;
  • вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

До 11 липня 2024 року була дозволена реалізація вироблених або імпортованих зазначених виробів, введених в обіг до набуття чинності Закону.

Що відомо про вживання тютюну та нікотину в Україні

Відповідно до аналітичного звіту Київського міжнародного інституту соціології, оприлюдненого у грудні 2023 року, в Україні 24,5% населення щодня споживають тютюнові та нікотинові вироби: 36% чоловіків та 15% жінок. Якщо серед чоловіків є тенденція до зниження, то серед жінок поширеність куріння подвоїлася за 7 років: у 2017 році щоденними курцями були 7% українок.

30% молодих українців віком 18-29 років є щоденними споживачами тютюну та нікотину, з яких 61% курять сигарети, 37% вживають сигарети для нагрівання, 37% – електронні сигарети.

Серед дітей 13-15 років станом на 2017 рік, за даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), 15% були споживачами тютюнових виробів, 18,4% вживали електронні сигарети.

За даними ВООЗ, 38% споживачів сигарет для нагрівання (згідно законодавства: тютюновмісні вироби нагрівання – ТВЕН) та 50% користувачів електронних сигарет називають причиною їх споживання приємний смак та аромат. Саме тому заборона ароматизаторів для тютюнових та нікотинових виробів є важливим кроком для захисту дітей та молоді від приваблення до споживання цієї вбивчої продукції.

В свою чергу, графічні попередження про наслідки вживання тютюну на упаковках тютюнових виробів теж демонструють високу ефективність. Згідно з дослідженням ВООЗ, в Україні 2017 року 92% споживачів тютюну повідомили, що помічали попередження, а 54% замислюються про припинення цієї наркотичної залежності.

Директива № 2014/40/ЄС зобовʼязувала всі країни-члени Європейського Союзу до жовтня 2023 року заборонити ароматизовані сигарети для нагрівання. Така вимога є зобовʼязанням і для України. Відповідна ініціатива була внесена до парламенту законопроєктом №9227.

Як повідомляв MYNIZHYN, останні кілька років електронні сигарети стають дедалі популярнішими серед українців. Виробники цих пристроїв запевняють, що вони є цілком безпечною альтернативою звичайному тютюнокурінню, але свідомо недоговорюють про негативні фактори такого «паріння». Що вони замовчують?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: