Завантаження ...
banner

Правила перетину кордону змінилися: що треба знати

Правила перетину кордону змінилися: що треба знати фото

Від 17 липня в Україні діють нові правила перетину кордону: усі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні для виїзду з країни пред'явити військово-обліковий документ у паперовий або електронній формі. У разі відсутності такого документа, Державна прикордонна служба відмовлятиме у перетинанні кордону, пише OBOZ.UA.

Як зміняться правила виїзду за кордон із 17 липня

Зміни в правилах перетину кордону, які набувають чинності починаючи з 00:00 середи, 17 липня, передбачені 17 пунктом постанови Кабміну № 560 від 16 травня 2024 року. Відповідно до нього, прикордонники здійснюватимуть:

  • перевірку військово-облікових документів у громадян 18-60 років – такий документ можна пред’явити в електронній формі разом з паспортом;
  • відмову у виїзді в разі відсутності військового документа;

Також ДПСУ може заборонити виїзд тим, хто перебуває в розшуку ТЦК, з метою затримання з урахуванням поточної мобілізації.

Водночас категорії громадян, яким згідно з Правилами перетину кордону дозволено виїзд з України, залишаються без змін.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів, що українці повинні зробити до дедлайну 17 липня, щоб уникнути проблем на кордоні:

  • стати на військовий облік, якщо раніше цього не було зроблено;
  • оновити військово-облікові дані, виконавши вимоги закону № 3633-IX щодо мобілізації.

Демченко додав, що військовозобов'язані під час мобілізації не можуть виїхати за кордон без відстрочки.

А громадянам, які мають відстрочку, під час перетину кордону слід дотримуватись таких правил:

  • мати при собі військово-обліковий документ, де йдеться про право на відстрочку або виключення з обліку через стан здоров’я;
  • якщо інформація про відстрочку або виключення міститься в іншому документі, його слід показати прикордонникам у спеціальній довідці, оформленій згідно з додатком 6 порядку призову громадян.

"Наразі ми не бачимо збільшення кількості перетинів кордону на виїзд з України чоловіками. Фактично щодня ця кількість залишається постійною. Зазначу, що лише за наявності умов, які дозволяють перетнути кордон, чоловіки і їдуть за межі України", – розповів Демченко.

Як повідомляв MYNIZHYN, 16 липня в Україні спливає термін, коли всі військовозобов'язані громадяни мають оновити свої облікові дані. Зважаючи на це, після цього числа на вулицях населених пунктів може збільшитися кількість військових патрулів: у громадян продовжуватимуть перевіряти військово-облікові документи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: