Завантаження ...
banner
banner

Слова Обами про Україну й Росію обурили оглядачів

Фраза президента США Барака Обами щодо України й Росії викликала дискусії в експертному середовищі. Політики та журналісти передбачають, що обмовка Обами не сподобається українцям


Фраза президента США Барака Обами щодо України й Росії викликала дискусії в експертному середовищі. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Голос Америки.

Обама зазначив: "У сьогоднішньому світі нам загрожують не так "імперії зла", як країни, які розвалюються на очах. Близький схід проходить через період трансформації, який триватиме покоління, але має коріння у конфліктах з тисячолітньою історією. Від перехідного етапу в економіці Китаю розходять хвилі по цілому світу. Росія, у час коли її економіка падає, витрачає значні ресурси на підтримку (to prop up) України та Сирії - країн, які виходять з орбіти її впливу. А міжнародна система побудована нами після Другої світової ледь дає раду з цією новою реальністю".
 
Деякі оглядачі припустили, що використання саме таких слів Обамою – наслідок недогляду у процесі редагування промови. "Це не просто - стиснути закордонну політику США до 4-5 абзаців", - пише віце-президент аналітичного центру Carnegie Endowment Ендрю Вейсс. Вейсс також додав, що Обама, напевно, мав на увазі позику Путіна Януковичу, за яку Україна планує судитися з Москвою. Але є й критично налаштовані оглядачі.

"Це просто сором… Може, через те, що він так вважає, він і блокував підтримку озброєння України за яку виступали провідні представники його кабінету – Байдена, Керрі, Картера (міністр оборони", - написав у Twitter дописувач видань Politico та Diplomat Кейсі Мічел.

По темі: Як пройшла акція проти продукції "Coca-Cola" біля супермаркету "Велмарт"
 
Чимало оглядачів взагалі дійшли висновку, що слова Обами можна тлумачити так буцімто він вважає Україну "державою-клієнтом", тобто утриманкою, або сателітом Росії.
 
"Україна – наш союзник, а не "держава-клієнт" Росії, пане Президент! Те, що президент назвав нашого друга та союзника Україну "державою-клієнтом" Росії вказує на тривожний брак розуміння геополітичних реалій", - обурився конгресмен-республіканець Пітер Роскам.
 
"То Україна тепер держава-клієнт Росії?", - написав Джемі Кірчик, відомий послідовним викриттям Кремля, висвітленням кризи в Україні та критикою закордонної політики Обами.
 
Обмовка Обами привернула увагу і тих, кого навряд можна запідозрити в надто критичному ставленні до Обами.
 
"Це так обмовився? Бо Москва точно намагається дестабілізувати Україну", - поправляє президента США Крістофер Міллер із впливового видання Mashable.
 
"Я думаю, Україні не сподобається, що її назвали державою-клієном Росії", - твітує декан школи дипломатичної служби в American University, Джим Ґолдґеєр.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: