Завантаження ...
banner

Нежить при алергії: клінічні прояви та лікування

Нежить - це один із найпоширеніших симптомів при цілій низці захворювань.

Наприклад, рідкісне ГРВІ протікає без закладеності носових пазух та слизових виділень з носа. У той же момент алергічний риніт має дуже схожий перебіг, що і вірусний. Спробуймо розібратися, чим алергічний риніт відрізняється від вірусного, і які методи його лікування.

У чому різниця між вірусним та алергічним ринітом

Насамперед різниця полягає у причині виникнення нежитю: він може з'явитися як симптом вірусу або як симптом алергічної реакції. Обидва випадки вимагають кваліфікованого лікування, і поставити діагноз про причину нежиті може професійний лікар. У випадку вірусного нежитю симптоми пропадатимуть в міру того, як організм поборе вірус і виробить специфічні антитіла. В цьому випадку досить обійтися судинозвужувальними краплями, які допоможуть прибрати закладеність носа і полегшують дихання до моменту, поки організм сам не впорається з хворобою.

У випадку ж з алергічним нежитем клінічна картина може затягнутися на тижні, а іноді навіть місяці, і без відповідного лікування не зміниться. Для алергічного риніту характерні такі особливості:

  • у носі відчувається свербіж, печіння та інші незвичайні відчуття;
  • слизові оболонки набувають яскраво-червоного відтінку, з'являється почервоніння кінчика носа;
  • людина постійно чхає, особливо при контакті з алергеном;
  • можливе почервоніння очей, відчуття сухості та печіння очних яблук;
  • згодом падає нюх, і можливість відчувати запахи знижується.

Як лікувати алергічний нежить

Самолікування при алергії, у тому числі алергічному нежиті, є вкрай небажаним. Тому для початку варто звернутися до фахівця. Після проходження аналізів, маючи клінічну картину, лікар призначить лікування, яке в переважній більшості випадків полягає у призначенні протиалергійних препаратів.

Одним із найефективніших засобів при алергії вважають препарат Еріус. Засіб широко використовують для лікування дорослих та дітей від 6 місяців, оскільки речовина прибирає алергічні прояви, пригнічує запальний процес та не взаємодіє з іншими лікарськими препаратами. Для дорослих Еріус випускають у формі таблеток, для діток – у формі сиропу, який не викликає сонливості, а отже ніяк не впливає на активність дітей та швидкість реакції у дорослих. Крім цього, лікар може порекомендувати спеціальні зволожувальні краплі для носа, що допоможуть прибрати відчуття сухості та свербіння у носових пазухах. Шкіру, що постраждала внаслідок тертя носа, можна обробляти спеціальним протизапальним та ранозагоювальним кремом.

____________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Еріус® сироп, 0,5 мг/мл по 60 мл у флаконах № 1, UA/5827/02/01 від 29.11.2017, Еріус® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 5 мг, № 10, UA/5827/01/01 від 15.02.2017

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: