Завантаження ...
banner
banner

Чи варто давати негативну оцінку роботі КРАІЛ, якщо надходження від грального бізнесу тільки за сплату ліцензій перевищили 2,3 млрд. гривень?

Під час війни нерв суспільної думки оголюється до крайньої межі. Коли поруч від підступних ворожих атак гинуть цивільні люди, в тому числі діти, все сприймається зовсім не так, як раніше. Тому не дивно, що навіть високопосадовці деколи не добирають слів та жорстко висловлюють свою думку.

Наприклад, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев нещодавно заявив на всю країну, що ухилення від податків у воєнний час — це мародерство. А з мародерами, як відомо, не церемоняться. 

З одного боку, можливо, це вже занадто. З іншого — від надходжень до державної скарбниці сьогодні залежить не тільки своєчасна виплата пенсій та зарплат бюджетникам, а й обороноздатність країни. Тобто майбутнє всіх та кожного українця. З такої точки зору роботу КРАІЛ — регулятора легального ринку азартних ігор та організації лотерей — треба визнати дуже вдалою. Адже тільки за 10 місяців цього року оператори перерахували до бюджету за отримані ліцензії більше 800 мільйонів гривень, а загалом з моменту легалізації такої діяльності в Україні — понад 2,3 млрд. грн. Але Комісію хочуть ліквідувати. Дивно, чи не так?

Наша спільна мета — перемога  

Легальний гральний бізнес з самого початку довів, що готовий працювати за законами України. Про це, зокрема, йдеться у цьому матеріалі. Оператори навіть розуміють значення правильної реклами гральних закладів, як місць проведення дозвілля, а не способу заробітку. Більше про небезпеку нелегальної реклами можна прочитати тут

Та й взагалі у своїй діяльності учасники ринку багато уваги приділяють успішному досвіду інших країн. Наприклад, про ринок азартних ігор Латвії та його особливості можна дізнатися з цієї публікації. Знову ж таки у разі необхідності державний регулятор КРАІЛ надає операторам ринку необхідну допомогу та консультації. Тобто виступає не у ролі наглядача з караючими функціями, а спонукає володарів ліцензій до плідної співпраці. 

Взагалі легальні оператори тісно співпрацюють з КРАІЛ, зокрема над створенням соціальної рекламної кампанії, спрямованої на боротьбу з ігровою залежністю. Адже мета в нас одна: передусім вигнати ворога з української землі та закінчити війну нашою перемогою. Чи варто в таких умовах змінювати регулятора та намагатись покращити справи у сфері діяльності, що і так розвивається ледь не стрімкіше з усіх галузей вітчизняної економіки? 

Чому виникла така ситуація 

Комісії постійно дорікають, що свого часу вона надала ліцензії оператору ринку з російським корінням. Так, ця історія набула великого розголосу. Так, КРАІЛ помилилася та отримала свою порцію заслуженої критики. Але ж, зрештою, ситуацію було виправлено, та російський оператор пішов геть з українського ринку гемблінгу та беттінгу. Як там Сердючка співає: «Геть з України, москаль не красівий!» 

Треба зважити, що здобутків також вистачає. Наприклад, роль Комісії в тому, що бюджет вчасно та в повному обсязі отримує кошти від операторів ринку, не можна недооцінювати. Зрештою, усі знають, що ламати — не будувати. Можливо варто дати час державному контролюючому органу у сфері азартних ігор попрацювати спокійно на благо України. А грандіозні зміни та перебудови залишити на післявоєнний час. Там роботи вистачить на всіх. Адже країну треба буде швидко відбудувати з руїн на радість усім українцям та на заздрість ворогам.  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: