Завантаження ...
banner
banner

Кропив’янка у дітей — що це і як лікувати

Кропивниця у дитини — це шкірне захворювання, проявами якого є виникнення пухирців на різних ділянках тіла. Це відбувається через запальний процес у шкірі, внаслідок чого імунні клітини починають активно виробляти гістамін. Як результат – починається виділення рідини з невеличких кровоносних судин, що призводить до опухання шкіри, її набряків. Ситуація ускладнюється, якщо до описаних симптомів додається свербіж.

Детальніше дізнатися про кропив’янку та можливості її лікування ви можете на консультації дитячого алерголога в Дніпрі, записатись на яку можна на сайті https://daily-med.com.ua/uk/konsultativnyj-priem/dytiachyi-alerholoh. Це сайт медичного центру «Дейлі Медикал», де вашій дитині обов’язково допоможуть. Ми ж розповімо, як виглядає кропивниця, чому виникає та як полегшити стан дитини в домашніх умовах.

Що таке кропив’янка

Кропивниця є алергічним захворюванням, яке супроводжується появленням на різних ділянках тіла червоних плям будь-якого розміру. Вони найчастіше мають нерівні краї та здатні з часом перетворюватися на бульбашки.

До цього може додатися свербіж, відчуття поколювання чи печіння на ураженій ділянці. Висипання тримаються на шкірі декілька днів, після чого зазвичай зникають самостійно. В залежності від тривалості хвороби, виділяють 2 її форми:

  • гостру, коли плями на шкірі, бульбашки та інші симптоми зникають приблизно через 6 днів;
  • хронічну, тривалість якої може становити від 1,5 місяців до декількох років.

Також гостра кропивниця може мати три ступені важкості:

  • легкий – висипи на поверхні шкіри малопомітні та зникають протягом дня. Свербіж відсутній або майже непомітний;
  • середній, коли до вищезазначених симптомів додається висока температура, нудота, запаморочення, а іноді – набряк Квінке;
  • важкий. Вся симптоматика максимально виражена, розвивається інтоксикація організму, набряк Квінке, в деяких випадках – анафілаксія. Це потребує термінової медичної допомоги.

Як виникає кропивниця у дітей

Симптоми кропивниці з’являються після впливу якихось тригерних факторів. Вони призводять до виділення великої кількості гістаміну, що і викликає хворобу.

Найпоширеніші причини кропивниці – це:

  • алергічна реакція на деяку їжу, укуси комах, сонячні промені, холод або тепло;
  • інфекційні хвороби, такі як ГРВІ;
  • застосування деяких медичних препаратів.

В деяких випадках причину кропивниці виявити так і не вдається.

Як лікувати кропивницю у дітей

Як лікувати кропивницю у дітей, вирішує лікар. Він звертає увагу на загальний стан конкретного маленького пацієнта та особливості його анамнезу. Батькам, які помітили у малюка ознаки кропив’янки, слід не гаяти часу та записатися до алерголога.

Основні методи лікування цього захворювання наступні;

  • уникнення контакту з тими факторами, що його провокують. Наприклад, при підозрі на харчову алергію і висипи на її тлі необхідно вести харчовий щоденник, що виявити алерген та виключити його з раціону;
  • лікування первинного захворювання, яке призвело до розвитку кропивниці;
  • лікування захворювань, обтяжуючих перебіг кропив’янки;
  • симптоматичне лікування, що складається з прийому антигістамінних препаратів, використання місцевих засобів, прийому інших системних препаратів. Вони підбираються індивідуально, виходячи з віку дитини, важкості її стану та інших факторів.

При важкій формі хвороби та виникненні ангіонабряку лікар може назначити кортикостероїди, які буде потрібно приймати деякий час.

Ще раз наголошуємо на тому, що антигістамінні препарати при кропивниці та інші ліки повинен призначати лікар. Тільки в такому разі лікування буде безпечним та ефективним.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: