Завантаження ...
banner
banner

Посуд для чаювання по–китайські: чабань та заварник

В Китаї, звідки родом чай, до цього напою особливе ставлення. Чаювання – то особлива філософія, а процес заварювання чаю – ритуал зі своїми правилами. Про елементи посуду, необхідні для приготування чаю методом проливу, розповіли в New Tea.

Традиційне чаювання по-китайськи – то непроста справа: тільки аксесуарів та посуду для чайної церемонії використовується більше двох десятків. На щастя, в наш час, щоб заварити чашку чаю, зовсім необов’язково настільки ускладнювати життя. Але якщо плануєте готувати чай методом проливу, то чабань та чайник точно стануть в пригоді.

Що таке метод проливу?

Як зазвичай готують чай в Україні? Заливають заварку водою та чекають, поки чай настоїться. В Китаї листовий чай заливають водою не один раз. Принцип такий: залили водою листя, трохи почекали, випили чай, знову залили заварку водою.  І так роблять 4-20 разів, в залежності від сорту чаю. Кожна заливка водою називається «проливом». Перший пролив та залишки настою після кожної заливки зливають. Для цього в Піднебесній здавна використовують спеціальний предмет – чабань, купити який можна на сайті: https://newtea.ua/uk/posuda-dlya-chaya/chaynye-doski/contruksija-chaban.

Чабань – не просто дошка

«Ча» – в перекладі з китайської мови означає «чай», «бань» – «дошка». Тобто, чабань – це чайна дошка. Але непроста. Зверху на чабані стоїть чайний посуд, а всередині дошка пуста, туди через прорізи в піддоні зливають надлишки чаю. Чабань дозволяє насолоджуватись чаюванням, не турбуючись, куди б злити і не пролити воду. У китайців взагалі особливе ставлення до цього атрибуту, адже вони вважають, що чим більше наповниться чабань, тим більше достатку буде в домі.

Як обрати чабань для чаювання

Якщо вирішили готувати чай методом проливів, то без чабані ніяк не обійтися. Для початку обрати, який піддон обрати. Можна знайти металеві, порцелянові, навіть, кам’яні чабані, але найпопулярнішими є дерев’яні дошки. Піднос з дерева легкий, екологічний та довговічний.

Що враховувати при виборі чабані:

  • розмір дошки: цей параметр визначає, скільки людей можуть одночасно чаювати. Чабані розраховані на 2-8 осіб;
  • піддон: наявність злива для води та залишків чаю, особливості користування та догляду за дошкою;
  • вага: дерев’яні чабані важать від 1 кг. Для порівняння, вага кам’яного підносу – 10-15 кг;
  • конструкція: цільна чи розбірна. Цільні чабані більш довговічні, розбірну дошку простіше мити.

Правильно обрана чабань прослужить роки та буде в пригоді під час чаювання в дусі китайських традицій.

Заварник – чайний must have

Чаху, або чайник для заварки – невід’ємний атрибут чайної церемонії та просто чаювання. Як і листовий чай, цей посуд прийшов з Китаю. Перші заварники в Піднебесній були глиняні, їх робили з ісинської червоної глини. Глиняний чайник добре зберігає тепло, робить напій особливо запашним та смачним. Але завдяки пористій структурі глиняний посуд вбирає запахи, тому рекомендується використовувати для кожного виду чаю (червоного, зеленого, улуну) окремий заварник.

Натомість скляні, порцелянові, керамічні заварники – універсальні, підходять для приготування різних сортів чаю, тому сьогодні не менш популярні, ніж посуд з глини.

Параметри, за якими вибирають чайник:

  • матеріал: глиняний, скляний, керамічний  заварник для чаю тощо;
  • об’єм: від 200 мл до 3 л. Розмір чайника залежить від кількості осіб;
  • форма: круглий, овальний чи сплющений заварник;
  • декорування: розписаний посуд або без декору.

Чайники-універсали

Якщо хочеться зробити чаювання максимально зручним, простим та з мінімумом атрибутів, чайні гуру рекомендують використовувати тіпод. Різноманітні моделі тіподів ви знайдете на сторінці магазину New Tea: https://newtea.ua/uk/posuda-dlya-chaya/zavarniki-dlya-chaya.

Типод, або ізіпод – це посуд, що поєднує в собі заварник, чабань та інші традиційні атрибути чайної церемонії. Для того, щоб приготувати чай, треба просто насипати заварку в тіпод та налити воду у внутрішню колбу. Заварений чай через ситечко зливається у більшу колбу, його залишається просто розлити по чашках.  Таким заварником зручно користуватися вдома, можна брати з собою на роботу або в поїздку. Традиційний чайний посуд або сучасні чайники можна придбати в спеціалізованих магазинах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: