Завантаження ...
banner
banner

Здоров’я навесні: 10 поживних речовин, які заслуговують особливої уваги

Весна — чудовий час змін. Природа прокидається після тривалого зимового сну, а організм потребує додаткової підтримки для забезпечення всіх ключових функцій. На допомогу в таких випадках приходять поживні речовини: вітаміни та мінерали. Вони сприяють регенерації та детоксикації організму. Корисні елементи підтримують імунну систему та ментальне здоров’я, а також сприяють відновленню енергії. Якщо ви хочете подбати про своє здоров’я, варто обов’язково додати до свого раціону певні добавки. Які саме? Саме про це пропонуємо вам поговорити сьогодні.

Вітамін А

Цей нутрієнт має потужні антиоксидантні властивості, які важливі для підтримки як імунної системи, так і більшості органів. Він зберігає шкіру після сонячних променів, а також сприяє відновленню росту нових клітин. Це дуже важливо навесні, оскільки саме в цей період наша дерма піддається впливу сильних ультрафіолетових променів після тривалої зими.

В-комплекс

Навесні всі спеціалісти наполегливо рекомендують вживати добавки В-комплексу, оскільки вони сприяють підтримці рівня енергії, а також ефективній боротьбі зі стресом. Наприклад, тіамін, рибофлавін та ніацин забезпечують підтримку здоров’я нервової системи, а також допомагають вивільнювати енергію з їжі. Навесні є особливо гостра потреба нашого організму у них, оскільки вони забезпечують захист від сонячних променів, а також допомагають генерувати енергію, яка необхідна для підтримки фізичної активності. Своєю чергою вітаміни В6 та В12 забезпечують роботу мозку та нервової системи. Варто враховувати, що саме ці нутрієнти легко втрачаються через підвищене потовиділення у теплу пору року.

Вітамін С

Це потужний антиоксидант, який забезпечує підтримку імунної системи. Його регулярне вживання забезпечує захист клітин від пошкодження вільними радикалами. Саме він сприяє підтримці функції дихання та здоров’ю шкіри. Також він важливий для синтезу колагену. Не менш важливо пам’ятати, що саме аскорбінова кислота є природним антигістамінним засобом, тому є дуже важливою для організму.

Вітамін D

Недарма вітамін D називають «сонячним» нутрієнтом. Саме вплив ультрафіолетових променів на нашу шкіру викликає синтез цієї поживної речовини. Своєю чергою вітамін D впливає на настрій, підтримує імунну систему, ментальне здоров’я. Також він підтримує здоров’я кісток та м’язів, загальний стан організму, збільшує кількість енергії. Як і коли приймати вітамін D варто узгоджувати індивідуально із лікарем. Загалом рекомендується попередньо здати аналіз крові та, базуючись на його результаті, приймати рішення про додаткове вживання харчових добавок з нутрієнтом.

Вітамін Е

Вітамін Е допомагає покращити фізичну витривалість, а також підвищити рівень енергії. Крім того, нутрієнт зменшує пошкодження м’язів від фізичних вправ. Не слід забувати, що саме ця поживна речовина є потужним антиоксидантом, саме тому вона сприяє уповільненню процесів пошкодження клітин (наприклад, зумовлених пошкодженням ультрафіолетовими променями).

Цинк

Цинк є надзвичайно важливим мікроелементом, оскільки він не лише сприяє зміцненню імунної системи, але й підтримує інші важливі функції в організмі. Мінерал забезпечує підтримку дихальної функції, а також здоров’я шкіри. Не менш важливий цинк і для великої кількості фізіологічних процесів на кшталт метаболізму, енергетичного обміну та відновлення тканин.

Селен

Наш організм не здатний самостійно виробляти селен, тому важливо забезпечити його надходження із зовнішніх джерел. В організмі цей мінерал виконує велику кількість функцій: забезпечує захист від вільних радикалів, підтримує роботу імунної системи, а також бере участь у виробленні гормонів щитовидної залози. Якщо ви хочете подбати про здоров’я волосся, шкіри та нігтів, надзвичайно важливо вживати добавки із селеном навесні.

Магній

Магній — важливий мінерал, оскільки він забезпечує підтримку енергетичного обміну. Навесні наш організм потребує додаткової енергії, тож саме цей нутрієнт відповідає за цей процес. Треба зауважити, що магній має релаксуючі властивості, тож зменшує стрес та втому, підтримуючи ментальне здоров’я. Також магній сприяє здоров’ю м’язів та кісток, адже не тільки забезпечує їх правильну роботу, але й контролює рівень кальцію в організмі. Це дуже важливо у весняний період, коли люди активізують фізичну активність після зимового періоду.

Мідь

Це мінерал, який надзвичайно важливий для правильного функціонування імунної системи. Саме він сприяє виробленню антитіл, а також дозволяє поліпшити імунну відповідь організму на різні інфекції. Варто також враховувати, що мідь має провідну роль у синтезі колагену, завдяки чому є надзвичайно важливою для підтримки здоров’я шкіри. Зазвичай після зими вона пошкоджена через сильні коливання температури, а також інші фактори. Тож мідь забезпечує її повноцінне відновлення та захист. Ще однією важливою функцією цього мінералу є підтримка енергії, а також процесу відновлення організму.

Жирні кислоти Омега-3

Вони дозволяють зменшити запалення в організмі. Особливо важливо це навесні, коли доволі серйозною проблемою є алергічні реакції. Саме вживання жирних кислот знижує їхні прояви та покращує самопочуття.

Не менш важлива Омега-3 й для підтримки здоров’я серця та судин. Регулярне вживання харчових добавок знижує ризик розвитку різних серцево-судинних захворювань. Варто враховувати, що такі поживні речовини сприяють покращенню стану шкіри, а також зменшують сухість та запалення. Не менш важливими жирні кислоті є для підтримки ментального здоров’я. Тому, якщо ви є схильними до сезонних розладів настрою, обов’язково зверніть увагу на подібні харчові добавки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: