Завантаження ...
banner
banner

Користь настільних ігор у розвитку дитини

Настільні ігри для дітей переживають сьогодні пік популярності. Перш за все це пов'язано з тим, що всі втомилися від великої кількості інтерактивних електронних способів проведення дозвілля. Настільні ігри, які можна придбати за посиланням https://antoshka.ua/ua/igrushki/nastolnye-igry.html справді витримують конкуренцію з комп'ютерами, телебаченням, інтернетом, бо грати в них цікаво та корисно. Діти вчаться регулювати поведінку, прислухатися до інших, формулювати свою думку, продумувати стратегію, справлятися з труднощами. Розберемося ж докладніше, у чому користь настільних ігор.

Розвивають мислення

Одна з важливих переваг настільних ігор це позитивний ефект, який вони дають нашому мисленню. Під час гри діти більше розмірковують, прораховують ходи, обдумують стратегію, стежать за діями суперника, швидко приймають рішення з урахуванням розкладу, що змінився. Це допомагає у подальших навичках соціалізації та навчання.

Математичні навички

Рахунок точок в межах кубика, підрахунок ходів, всіляких карток з ресурсами (наприклад, грошей у Монополії), кількості букв у скраблі і так далі, і т.д. направлені на розвиток логіки і математичного мислення.

Просторове мислення

Проаналізувавши дані 847 дітей віком від 4 до 7 років, вчені-дослідники заявили, що настільні ігри та пазли дуже добре прокачують просторовий інтелект. Ні малювання, ні ліплення, ні інші види ручної праці, ні їзда на велосипеді не сприяють так розвитку просторового мислення, як звичайні паперові пазли. Діти, які грали в кубики\пазли\настільні ігри хоча б тричі на тиждень перемагали у просторовому змаганні тих дітей, хто грав тричі на місяць або взагалі не грав.

Стратегічне мислення

Настільні ігри показують, як наші дії дають той чи інший результат. Вміння думати хоча б на крок уперед, вміння передбачити можливий хід противника якщо я схожу так, то він сходить так, а я тоді ось так. І буде дуже добре, якщо дитина зможе промовляти свої дії. Так у дітей працюють причинно-наслідкові зв'язки коли вони розповідають свої дії, просто розповідають вони починають їх, ці дії якось собі і оточуючим пояснювати, а значить, аналізувати, розмірковувати про приховані механізми власного вибору.

Пізнавальні здатності і творче мислення

Насамперед, слід зазначити, що багато настілки самі по собі несуть потужний пізнавальний елемент. Адже кожна гра це якийсь сюжет, нові знання, нові герої. Або знайомі герої у нових ситуаціях. І звичайно, кожна гра націлена на те, щоб увімкнути фантазію дитини. Фантазія ось той сильний поштовх, який рухає наш інтелект уперед. Чи не сума знань, а творчий потенціал лежить в основі інтелекту.

Фізичні навички

Настільні ігри розвивають у малюків спритність, координацію рук і очей і зорове зосередження, і співвіднесення, коли діти дивляться на полі, вони повинні співвідносити фішки з клітинами, робити більш тонкі та точні рухи руками, щоб пересунути фігурку і порахувати клітинки, кинути кубик і співвіднести число клітин з кількістю точок на кубику.

Розуміння, що таке “Шанс”, “Удача”

Для молодших дітей багато ігор засновані на випадковості та везінні, а не на майстерності. Граючи в настільні ігри, часто вони почнуть розуміти чому і як один раз людина виграла, а вдруге програла. Дізнаються, кидаючи кубик, на скільки клітин буде дозволено рухатися, і це дуже простий спосіб дізнатися про ймовірність. Діти навіть не помічають, що вони навчаються, але цей досвід допоможе їм у подальшому пізнанні світу.

Навички спілкування

Настільна гра допомагає розвинути різні соціальні навички в ігровій формі. Діти навчаються грати разом з іншими, батьки, граючи разом з дітьми у настільні ігри, допомагають освоювати моральні проблеми обману та чесної гри, впоратися з болем програшу. Настільні ігри допомагають структурувати взаємодію Космосу з іншими дітьми.



 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: