Завантаження ...
banner
banner

День-Добрий, Гейці, Виблі: кумедні назви сіл на Чернігівщині

День-Добрий, Гейці, Виблі: кумедні назви сіл на Чернігівщині фото

При детальному вивченні карти Чернігівської області можна виявити масу оригінальних назв. Причому при вимові деяких вголос навіть виникає відчуття незручності і постає питання: це ж як називаються жителі села?

Всі незвичайні, смішні і незрозумілі назви, які вдалося виявити на карті Чернігівщини, перераховувати дуже довго. Тут і Гломазди, і Заїзд, і Жукля з Невкля. А якщо подивитися на мапи до проведення декомунізації, то можна знайти і кумедні сусідства.

Так, у колишньому Коропському районі на відстані кількох кілометрів існували села Комуністичне та Райгородок. Ось вона, мрія радянської людини: від комунізму до раю можна легко доїхати велосипедом.

Ще один цікавий дует є в колишньому Бобровицькому районі – села Соколівка і Рудьківка. На початку 2006-го це було вкрай актуально, адже за перемогу за крісло міського голови Чернігова боролися Соколов і Рудьковський.

А такі назви, як Суничне, Вишеньки, Черешеньки… Смакота! Пальчики оближеш! До речі, Пальчики – назва села поруч з Батурином...

Виблі. Цензура пропускає

 

Найбільш різка для слуху, вихованої за суворими моральними принципами людини, назва – село Виблі колишнього Куликівського району. Розташоване воно за 30 км від Чернігова. Це досить давній населений пункт – згадки про нього є в актах 1635 року. У XVII-XVIII ст. село було навіть центром вибельской сотні. Сьогодні Виблі – село з приблизно 1000 мешканців.

Найбільш популярна версія пояснює слово «Виблі» якоюсь битвою між слов'янськими племенами і кочівниками. Після неї тут залишилося поховання, яке кочівники називали «вабля». Інший варіант, пов'язаний з битвою – максимально переможний, бо «наші» вибили противника з цієї землі.

Є ще версія з українським словом «вабити, приваблювати» і ґрунтується на красі природи в цих місцях. А ще у древніх слов'ян також існувало слова «вабля», яке означало коло, обруч в дерев'яній бочці.

А ось легенда про те, що немилозвучну ім'я селу дала Катерина ІІ – не більше ніж вигадка. Назва існувало задовго до її приїзду в село. І досить вульгарна імператриця його знала, інакше б на скарги мешканок про те, що всіх чоловіків забрали на війну, не відповіла: «Ааа, так у вас село Виблі – і ви хочете, щоб вас ви*бли».

Щодо словотворення від назви села, то місцеві мешканці звуться вибельцями, а от школа, наприклад, виблівська. Хоча в старих документах фігурувало слово «вибельська».

Гейці. Толерантна назва

 

Ще один привід для дотепників проявити своє «вміння жартувати» – село Гейці колишнього Ічнянського району. Але і тут, дізнавшись історію походження назви, доведеться перестати кепкувати.

Назва села, який вже до 1850 року складалося із 30 дворів, з’явилася доволі банально. Ім’я поселенню дав місцевий німецький землевласник Гейц (не плутати з Біллом Гейтсом!).

День-Добрий і Мудре. Імена, які треба заслужити

А ось жителі села День-Добрий у колишньому Городнянському районі можуть не тільки не соромитися назви населеного пункту, а навіть пишатися ним! Як виявилося, назва – не вітання, а прізвище людини. Саме тому і писати правильно не двома словами, а через дефіс.

Відомостей про цю людину мінімум. Втім, таке прізвище просто так не дають. Місцеві за переказами своїх батьків та бабусь із дідусями кажуть, що ця людина у 1920-х роках заснувала в п'яти кілометрах від села Володимирівка (центр сільради) – хутір. Тобто – поселення за офіційними межами населеного пункт. Довгий час це був просто хутір, а тепер це хоч і маленьке, але село.

Ще кілька років тому тут мешкало близько 10 людей, але і у найкращі часи цифра не виростала більше 50.

У селі Мудре колишнього Варвинського району мешкає приблизно стільки само людей. А у 19-му столітті тут був немаленький хутір, яким володів пан Мудрий. Прізвисько своє він отримав від жителів за свою «правильну» діяльність. Його дружина навіть відкрила школу для сільських дітей. Вдячні жителі і свій населений пункт назвали Мудрим.

На Марсі є життя. Але мало

 

Поки вчені та Ілон Маск б'ються над загадкою життя на планеті Марс, чернігівська статистика знає відповідь: два роки тому тут проживало 5 людей. Усі – пенсіонери. Мова про село Марс у колишньому Семенівському районі.

Несподівану назву жартівники намагалися пояснити тим, що буцімто колись відвалилася літера К у вказівнику села, названого на честь німецького філософа та соціолога Карла Маркса. Але таке «комуністичнохульство» на той час би швидко виправили та ще і винних би у недогляді розстріляли. Та й жодних підтверджень щодо таких «перейменувань» не зберіглося.

А от що більше схоже на правду – то це історія з 1924 року, коли і було засноване поселення. Тоді планета Марс максимально наблизилася до землі, що було головною інформаційною подією навіть на хуторах – тож і місцину назвали так.

Менш романтичне, але цікаве пояснення – версія про те, що після Другої світової війни на хуторі з'явився колоритний житель із Західної України (судячи з усього – гуцул). До того землі нинішньої Україна були багато століть розділені, і для місцевих жителів людина виглядала таким собі інопланетянином: незрозумілий діалект, незвичайний одяг, інші традиції... До того ж «іноземець» легко завоював авторитет серед односельчан своєю мудрістю і став «неформальним» лідером громади. Ось і говорили про нього, що він з неба впав, з Марса. Схоже на казку? Можливо, але красиво. Та і назва офіційно була зареєстрована саме в 1970-х роках, а не у 20-х.

До речі, щоб не ображати місцевих жителів іменем «марсіани», в районі в ходу більш складна конструкція – «жителі селища Марс».

Село досить популярне серед журналістів та блогерів. Зокрема, у 2019 році журналісти «Української правди» приїхали сюди на електромобілі Tesla, сфотографувалися на фоні вказівника з назвою села, опублікували фото у соцмережах і позначити у дописі Ілона Маска, пожартувавши, що раніше за автора «Тесли» доставили її на Марс. Згодом винахідних та мільярдер відреагував на жарт реплікою «Круто!». Так що, тепер про Марс знають і у США.

Джерело: 0462.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: