Завантаження ...
banner

5 випадків, коли українці поставили на автентику… і зірвали джекпот

5 випадків, коли українці поставили на автентику… і зірвали джекпот фото

Успіх гурту Go_A на Євробаченні змусив багатьох поглянути на українську автентику, як на новий сучасний тренд. Ми зібрали історії, що доводять: українська колоритна нотка може стати передумовою справжнього успіху!

Джерело: kontent-ua

Сенсаційний “неформат”

Пісня «Шум» українського гурту Go_A посіла п’яте місце у фіналі пісенного конкурсу «Євробачення-2021», але натомість очолила топ у Spotify! Нині люди з усього світу танцюють під “Шум” та переспівують композицію… І це справжнісінький успіх!

Разом з тим варто пригадати який спротив відчував гурт, беручи участь у національному відборі. Про це розповів український ведучий Сергій Притула.

-Історія потрапляння гурту у відбір заслуговує окремої уваги. Позаяк, це той випадок, коли спрацювала “чуйка” продюсерів СТБ, які “перелопатили” гігабайти треків молодих і не дуже медійних українських команд у пошуку “родзинок”. І коли музичний продюсер нацвідбору Руслан Квінта набрав Go_A і запропонував їм долучитись до відбору, то в слухавку почув щось на кшталт: “а ви точно нам телефонуєте? Ми ж, типу, неформат і по тєлєку нас не показують, – поділився Притула.

Далі ж було чимало критики від самих українців, які далеко не одразу оцінили і пісню “Соловей”, з якою не вдалось виступити через пандемію, і навіть зовнішність фронтвумен Катерини, і виконання саме українською. Однак нова пісня “Шум” виявилась ще потужнішою, на думку шоумена.

– Слава Богу, глядачі, зазвичай, не є учасниками підкилимних ігор, а голосують серцем. І наш “Шум” відгукнувся у серцях глядачів УСІХ без винятку країн. Всі 38 країн дали нам бали від глядачів! – відзначив Сергій Притула.


“Невже це комусь цікаво?”

Ще один проєкт, що зробив ставку на автентику, був реалізований на початку року. Це Щоденник натхнення та мотивації для жінок МОЯ НОВА ІСТОРІЯ, в якому психологічні практики для саморозвитку поєднали… з українською петриківкою.

– До видання увійшли 12 картин відомих українських художниць: Катерини Криволап, Марини Саркісян, Анастасії Чуднівець, Євгенії Кушнір. Це так звані “українські мандали”, де петриківку сцонцентровано у колі, – розповідають автори проєкту на сторінці Розумний щоденник у Фейсбуці. – Ми не просто додали їх для натхнення, але й розробили на їх основі розмальовки. Відтак, кожна власниця щоденника може творити красу спільно з українськими мисткинями.

Щоденник МОЯ НОВА ІСТОРІЯ отримує схвальні відгуки як в Україні, так і від діаспор. Однак, як зізнаються самі автори, на початку мало хто вірив в успіх проєкту.

– Нам не раз відверто говорили: “Петриківка? Серйозно? Невже це комусь цікаво?”. Ми вирішили довести, що не лише цікаво, але і дуже сучасно, – відзначають автори.


Вишивка на гаманцях

Вишиванка – це цілком зрозуміло. Але от щоб вишивка на гаманцях… Незвичайні вироби презентує майстерня Панський кошик. 

– Такі вироби цінуються як в Україні, так і закордоном. Адже йдеться про авторську ручну роботу, – констатують у майстерні.  – Вишивка – це, зрештою, вічний тренд.

На разі одразу кілька майстерень в Україні виготовляють виготовляють таку вишиту красу…


Хустки з розписом

Петриківські та самчиківські розписи розквітли на шовкових хустках з легкої руки майстрів України. Незвичайний мистецький проєкт реалізували із благодійною метою.

– Впродовж років займаємось вивченням та популяризацією наших етнічних розписів. Проводимо майстер-класи та створюємо арт-об’єкти. Навчаємо малювати інших та самотужки досліджуємо джерела. Намагаємось розповідати про наше мистецтво усіма доступними способами, – відзначає лідер мистецької ініціативи Ірина Чиркова.

Щоб залучати до мистецького руху якомога ширшу аудиторію, не дати автентичним українським розписам забутися, активісти організували благодійний проєкт і випустили серію хусток із самчиківським розписом та петриківкою.

В колекції чотири хустки. Замовити будь-яку з хусток, і тим самим підтримати проєкт, можна заповнивши он-лайн форму https://forms.gle/egHy9jDwX63U3eR9A


Український колорит, як тема для креативу

Покреативити на тему української культури пропонують і автори нового артщоденника ТАЄМНЕ ЖИТТЯ ДІВЧАТ.

– Щоденник розроблено для дівчаток від 9 років з метою розвитку креативності, розкриття талантів, – констатують видавці – проєкт “Читай українською”

Щоденник містить тематичні розділи, де і пізнання себе, і пошуки натхнення, і випробування на фантазію… А ще унікальний розділ з українським колоритом, що пропонує дівчаткам переосмислити на новий лад традиційний віночок, вишивку, нафантазувати історію скіфської пекторалі…

– Тему української культури, національних мистецтв та ремесел, на наш погляд, варто популяризувати серед молодшого покоління. Якщо ми будемо робити це достатньо якісно, то наш спадок ніколи не буде втрачено, а молодь творитиме власну історію, а не віддаватиме шану іноземним брендам, – переконані видавці. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: