Завантаження ...
banner
banner

Психіатри назвали 5 продуктів, які покращують пам'ять і рятують від тривожності та депресії

Психіатри назвали 5 продуктів, які покращують пам'ять і рятують від тривожності та депресії фото

Здоров’я нашої нервової системи не в останню чергу залежить від їжі. Американська психіатерка Ума Найду розповіла, які продукти зберігають здоров’я клітин мозку, покращують пам’ять та запобігають депресії і тривожним розладам.

Про це пише "Дивогляд" із посиланням на CNBC.

ЧОРНИЙ ШОКОЛАД

Одним із кращих продуктів для здоров’я мозку є темний шоколад завдяки вмісту флавонолів і антиоксидантів. І чим темніше, тим краще, зазначає Найду. Однак важливо не передати куті меду. Адже надлишок шоколаду шкідливий для кровоносних судин. Дослідження показують, що оптимальна кількість темного шоколаду в раціоні становить 45 грамів на тиждень.

ЯГОДИ

Ще один продукт, який надзвичайно важливий для здоров’я мозку – ягоди. За словами лікарки, вони містять антиоксиданти, живильні речовини, клітковину, вітаміни і мінерали, які зміцнюють пам'ять, уповільнюють втрату когнітивних здібностей і необхідні для боротьби з окислювальним стресом.

"Крім того, вживання різноманітних ягід послаблює симптоми тривожного розладу і допомагає уникнути нейродегенеративних захворювань, таких як деменція", - зазначила Найду.

На день варто з’їдати 0,5-1 чашки різних ягід.

КУРКУМА

Психіатр також розповіла, що покращити здоров’я мозку допомагає куркума.

"Куркумін – потужна протизапальна речовина",-говорить Найду. "Вчені виявили, що його споживання може допомогти зменшити симптоми тривоги та зменшити когнітивний спад з віком".

Куркума хороша соло, але користь може бути сильнішою у поєднанні з чорним перцем. У такій сполуці збільшується біодоступність куркуміну для мозку і організму. Додавати її можна до страв з м’яса, рису, картоплі, вівсянки чи навіть лате.

ЛИСТОВА ЗЕЛЕНЬ

"Листова зелень є одним з основних продуктів здорового харчування для мозку, оскільки містить фолієву кислоту, яка є вітаміном групи В, що підтримує нервовий розвиток і функцію нейромедіаторів", - пояснює Найду, - "Дефіцит фолієвої кислоти пов'язаний зі збільшенням симптомів депресії, а також з когнітивним старінням".

Лікарка перелічила свою улюблену листову зелень:

  • Рукола
  • Зелень кульбаби
  • Шпинат
  • Мангольд
  • Крес-салат

ФЕРМЕНТОВАНІ ПРОДУКТИ

Під час ферментації мікроорганізми поїдають цукор, який міститься у продуктах, і натомість виробляють інші речовини. Наприклад, молочну кислоту, яка надзвичайно корисна для здоров’я кишечника.

"У нас є так званий зв'язок між кишечником і мозком", - говорить Найду, - "Тому, коли ми їмо ферментовану їжу та покращуємо здоров'я кишечника, ми також можемо покращити свою когнітивну функцію".

До таких продуктів належать:

  • Квашена капуста
  • Кефір
  • Йогурт
  • Комбуча
  • Місо

Тут теж варто не передати куті меду. Бо забагато ферментованих продуктів можуть призвести до здуття і неприємних відчуттів у шлунку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: