Завантаження ...
banner
banner

Святкувати Новий рік чи ні?

Святкувати Новий рік чи ні? фото

Війна кардинально змінила життя українців, а також ставлення до свят. Тож, напередодні 2023 суспільство розділилося на два табори: противників його святкування та прихильників. Отже, чи варто відмовлятися від магічних новорічних ритуалів і сімейних різдвяних посиденьок через те, що Росія хоче вимкнути нам не лише світло, а й клацнути тумблер святкового настрою?

Низка кривавих та цинічних подій, спричинених в Україні розв’язаною РФ війною, змусила нас переоцінити абсолютно все, що відбувається в житті. Ще влітку всі ми були якщо не активними учасниками, то споглядачами палких дискусій у мережі щодо доречності дискотек у центрі Києва у розпал повномасштабного вторгнення Росії до нашої країни. А зараз, у зимовий період, інтернет-юзери відчинили двері до нового порталу суперечок – чи варто святкувати Новий рік 2023 та Різдво?

Насамперед варто сказати, що кожен сам має вирішувати, чи є у нього бажання, час та ресурси відзначати новорічні та різдвяні свята. Звичайно, згорьована втратою близької людини родина не буде думати про те, як святкувати Новий рік. Але ніхто, навіть кривавий фюрер Путін, не відбере у них можливості зібратися сім’єю за одним столом на Різдво й поринути у спогади про загиблого. На те воно й родинне свято - хай і в смутку, та все ж разом…

Відштовхуйтеся від власних бажань, та не карайте себе відсутністю свята. Варто просто обрати його формат:

  • Якщо ви любитель гучних гулянь, то повинні розуміти, що зараз все змінилося через війну, але ніхто не забороняє вам зібратися з друзями, посміятися, випити келих шампанського та з’їсти святкового олів’є. Хочете розваг – візьміть настільні ігри, напишіть веселі побажання на смужках паперу та по черзі діставайте їх. Свято всередині вас самих, його нікому не відібрати.
  • Якщо ви – сімейна людяна, проведіть Новий рік у родинному колі. Зараз багато хто з нас, українців, зрозумів, що в єдності – наша сила. Тож це ще один привід побути разом з близькими людьми, з якими вас об’єднує маса приємних спогадів.
  • Хочете поїхати на відпочинок на ці свята – вперед. Як показали сумні події у нашій країні, завтра може не бути, мрії так і можуть залишитися лише мріями. Тому, відкинувши усі сумніви й буденні клопоти, відволікайтеся й зустрічайте зимові свята не на роботі чи вдома, а в нових місцях. Пам’ятайте, що зберігати власний внутрішній ресурс та нервову систему набагато важливіше, ніж гроші.
  • Не хочете святкувати – гаразд. Побудьте у тиші, у спокої. А після привітання президента підніміть опівночі келих улюбленого напою й загадайте найпалкіше бажання (у всіх нас, українців, воно зараз одне). Не хочете й цього робити – будь ласка, не притягуйте силоміць відчуття свята, робіть те, чого бажаєте самі.
  • Головне – не позбавляйте свята своїх дітей: вони й так травмовані війною. Тож влаштуйте їм маленьку радість – прикрасьте разом ялинку, покажіть, що свята все ще існують. Й, звісно, потіште їх подарунками – хай маленькими, зробленими власноруч, діти це обов’язково оцінять й пам’ятатимуть.
  • І нехай на шляху до бажання святкувати вас не зупиняє осуд "поліції моралі" - сусідів, родичів чи друзів! Життя, як показав нам 2022-й рік, надто швидкоплинне. Тож прикрашайте ялинку, святкуйте, вітайте – коли, як не зараз!

    Й пам’ятайте: святкувати Новий рік та Різдво під час повномасштабної війни так само нормально, як і не святкувати. Головне – орієнтуватися на власні відчуття й бажання. Тож не засуджуйте тих, хто, на відміну від вас, зустрічатиме ці свята у колі друзів чи вирішить просто побути на самоті.

    Нагадаймо наостанок слова президента Зеленського у Конгресі США: "Ми будемо святкувати Різдво. І навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри у нас самих не згасне. Якщо будуть російські ракети, ми зробимо все можливе, щоб захиститись. Якщо будуть іранські дрони, й нашим людям доведеться йти в бомбосховище увечері перед Різдвом, українці й там сядуть за святковий стіл і підтримають одне одного".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: