Завантаження ...
banner
banner

Чисте повітря в будинку: поради

Чисте повітря в будинку: поради фото

На сьогодні люди перебувають у приміщеннях понад 90% часу. За словами вчених, повітря у кімнаті може бути більш забрудненим, ніж на вулиці. Іншими словами, замкнутий простір - клондайк для брудних речовин. Як з ними упоратись? Читайте у матеріалі.

Застосування сучасних теплоізолюючих матеріалів та пластикових склопакетів зводить до мінімуму надходження повітря зовні та видалення його з приміщення. У таких будинках рівень забруднення різними шкідливими речовинами може бути високим. Звичайно, одна забруднююча повітря речовина не завжди становить ризик для здоров’я людини, але на практиці виходить, що в кожному будинку повітря містить кілька забруднюючих речовин. У цьому випадку їх негативний вплив може мати сумарний ефект, а це серйозний ризик для здоров’я.

Присутність вуглекислого газу приміщенні є результатом дихання людей. Крім того, є оксид вуглецю (продукт згоряння побутового газу при опаленні будинку або приготування їжі на газовій плиті), радон, тютюн, біологічні забруднюючі речовини (продукти життєдіяльності кліщів, мікробів, грибків) та багато іншого. Залежно від концентрації і хімічного складу вони різними способами впливають на здоров’я людей, що знаходяться в приміщенні. Розкажемо про те, що найчастіше забруднює повітря і як із цим боротися.

Вуглекислий газ

Кожен із нас за годину видихає від 18 до 25 літрів чистого вуглекислого газу, при активній фізичній роботі чи спортивних тренуваннях – значно більше. Крім того, вуглекислий газ надходить до будинку з вулиці через відкриті вікна чи вентиляцію. Включена газова плита також додає вуглекислий газ у повітря будинку. У невеликій спальні, де немає вентиляції та закриті вікна, рівень вуглекислого газу може за ніч збільшитися у 10 разів у порівнянні з атмосферним. Така ж і навіть велика міра збільшення концентрації СО 2 реєструється в шкільному класі до кінця 45-хвилинного уроку.

Про користь та шкоду кімнатних рослин

Відомо, що рослини на світлі у процесі фотосинтезу поглинають вуглекислий газ та виділяють кисень. Найкраще з цим справляються рослини з великим листям. Кімнатні рослини здатні синтезувати та виділяти у навколишнє середовище спирти, складні ефіри, терпени, феноли. Ці речовини вбивають хвороботворні мікроорганізми, такі як віруси, гриби, бактерії, найпростіші, або запобігають їх розвитку та розмноженню. Але у темний час доби процес фотосинтезу йде зворотним шляхом: рослини поглинають кисень та виділяють вуглекислий газ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: