Завантаження ...
banner
banner

Речі, які не можна забороняти маленьким дітям

Речі, які не можна забороняти маленьким дітям фото

Молоді мами маленьких дітей, особливо якщо малюк перший, настільки занурені в турботу про його добробут, що часто намагаються захистити його навіть від тих речей, які дитині елементарно потрібні для розвитку. Але ж всі ми хочемо, щоб наша дитина виросла щасливою і всебічно розвиненою. Часто через величезну кількість турбот і проблем ми не встигаємо приділяти належну увагу вихованню, відмахуючись короткими «не можна» або «припини». Звичайно, заборони повинні бути присутніми в житті дитини, але в помірній кількості. Адже пізнати світ так важливо та необхідно!

1. Самостійно їсти

Звичайно, батькам набагато простіше та чистіше нагодувати дитину самим. Але ж навчитися тримати ложку, донести, не проливши і не впустивши і, нарешті, відправити всю цю «смаковину» до рота — вимагає немислимих сил і терпіння, які дитина вкладає в цей процес добровільно.

Забороняючи їсти самостійно, ми присікаємо не лише перші уроки зосередженості та посидючості, а й можливість відчути себе великим, як мама та тато, відчути впевненість у своїх силах – «я можу сам». Без втрат не обійтися, але хіба забруднена кофтинка може зрівнятися зі стараннями маленького героя?

2. Допомагати вам

Як часто деякі батьки кажуть своїм дітям: «Постав, проллєш», «Поклади, впустиш» і т.д. А за пару-трійку років вони скаржаться: «Він нічого не хоче робити!». Ми не хочемо, щоб дитина завдавала зайвого клопоту, але малюкові важливо почуватися потрібним. Зверніть увагу, з яким ентузіазмом він витягуватиме білизну з пральної машинки, буде поливати квітку або мити свій столик.

Ще важливіше отримати похвалу від батьків і знати, що від нього також багато залежить.

Завжди кличте дитину на допомогу, виділіть їй посильні обов’язки і частіше кажіть, що вам без неї не впоратися.

3. Самостійно малювати

На жаль, не всі дають своєму юному художнику розбіг для фантазії. Відмовки стандартні – забрудниться, помалює стіни, наїсться хімії. Все це можна звести до мінімуму, якщо купити нетоксичні фарби або надати можливість малювати у ванній пальчиковими фарбами, що змиваються.

Творчість — особливо малювання — не просто розвиває уяву, це виплеск емоцій у правильній формі, пізнання сущого і відображення внутрішніх переживань малюка. Малюйте разом та розгадуйте своє чадо через його малюнки.

4. Висловлювати свою думку

Здавалося б, сьогодні ми всі досить грамотні та розуміємо, що дитина – це повноцінна особистість зі своїми думками, бажаннями та примхами. Але часом у пориві емоцій у нас таки виривається — «що ти розумієш», «я краще знаю, що тобі потрібно», «бо я так сказала».

По-перше, не факт, що ми маємо рацію у своїх переконаннях, а по-друге, пам’ятайте, що для дитини це не аргумент. Розмовляйте з нею на рівних, не лінуйтеся пояснювати і постійно спілкуватися, прислухайтеся до вашого малюка, і побачите, як швидко ви опинитеся на одній хвилі.

5. Бігати, кричати, стрибати вдома

Інакше кажучи, активно висловлювати свої емоції. Для дитини це і своєрідна гра і спосіб розслабитися, виплеснути енергію, особливо якщо йдеться про рухливих та темпераментних дітей. Звичайно, пояснювати та виховувати треба, але все це має працювати у суспільстві, на вулиці, у лікарні чи в дитячому садку.

Не намагайтеся переробити ваше чадо і дозвольте бути йому вдома таким, яким він є. Згадайте своє дитинство і спробуйте запищати разом із сином чи донькою – веселий вечір вам забезпечений.

6. Лазати гірками на дитячому майданчику

Мабуть, неможливо пройти повз дитячий майданчик і не почути такі слова: «впадеш», «вдаришся», «забруднешся», «не лізь», «не бігай», «не стрибай». По-перше, ніколи не говоріть дитині під руку, а по-друге, подумайте, що набагато простіше навчити її правильно залазити сходами, скочуватися з гірки і висіти на кільцях, ніж постійно зупиняти.

У дітях ще сильний дух пізнання по горизонталі та вертикалі, вони нічого не бояться, і, на відміну від їхніх старіючих батьків, сповнені енергії та сил. Повірте, що рано чи пізно ваш малюк вилучить момент і все-таки залізе на заборонену гойдалку. Чи не краще запобігти неприємним результатам? До того ж спритній і «легкій» дитині завжди простіше пристосуватися до життя.

7. Дивитися мультики

Сучасне телебачення бажає кращого, це факт. Але для дитини дуже важливо бути в курсі того, про що говорять однолітки. Підберіть добрі та пізнавальні мультфільми, які ви вважаєте прийнятними та дивіться їх разом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: