Завантаження ...
banner
banner

Моральна втома: п'ять причин її виникнення та як з нею боротися

Моральна втома: п'ять причин її виникнення та як з нею боротися фото

Моральна втома – небезпечний стан, що призводить до занепаду сил, апатії, а деколи навіть депресії. Моральна втома відрізняється від фізичної. Коли ми втомлюємося фізично, ми це відчуваємо в тілі: нам хочеться відпочити, поспати, поїсти. Таким чином, наше тіло відпочиває і ми можемо далі функціонувати.

А ось моральну втому можна довго не помічати і коли вона набирає сили, то людина просто нічого не може і не хоче робити.

Причини виникнення моральної втоми

1. Монотонна робота

Така робота швидко стомлює. Наша психіка влаштована таким чином, що нам потрібна різноманітність, перемикання з одного об’єкта на інший, з однієї діяльності на іншу. Тож ми можемо зберігати необхідний рівень уваги. Якщо робота монотонна, потрібно прикласти достатньо сил, щоб зберегти інтерес до діяльності.

Тому порада проста: при монотонній роботі знаходьте час для того, щоб перейти на іншу діяльність.

2. Перевантаженість, коли людина не встигає насолодитися результатами

Результат від діяльності має неабияке значення для кожної людини. Також важливо мати можливість насолодитися тим, що ви отримали у результаті своєї роботи. Наприклад, дизайнеру потрібно мати нагоду насолодитися своїми графічними роботами, інженеру – отримати радість від зданого проекту.

Але якщо у дизайнера багато замовлень, а в інженера один проект змінює інший або йдуть паралельно, то важко буде знайти час для задоволення.

Порада: спробуйте розвантажувати себе в міру можливості. І якщо це стає важким через те, що роботодавець вичавлює вас за повною програмою, то може варто переглянути свої цілі та пріоритети?

3. Сильне емоційне навантаження, стрес без розслаблення

У наш час безперервного стресу та емоційного навантаження немає нічого дивного, що так швидко настає моральна втома. Тільки подумайте, що щодня ви відчуваєте неймовірну внутрішню напругу. Ніхто так довго не витримає. Тому й виживає той, хто вміє працювати зі своїми емоціями та знає чимало технік антистресового характеру.

4. Високий рівень відповідальності без належної винагороди

Робота із людьми, великими будівельними об’єктами. Коли ви несете відповідальність за життя та безпеку людей. І це низько оплачується. Виходить, що щодня людина віддає свої нерви, сили та душу за цю роботу, а натомість не отримує належного рівня життя. Навіть найзатятіші фанати своєї справи рано чи пізно замислюються про те, що можна мати більше за такого рівня відповідальності.

Порада: шукайте варіанти підвищити винагороду за свою працю. Інакше моральна втома гарантована.

5. Відсутність нормального відпочинку

Без нормального відпочинку не буде нормальної роботи. А якщо ще робота має на увазі високий рівень відповідальності, то людина постійно крутить у голові свої завдання, намагаючись нічого не забути. Відсутній нормальний відпочинок, а з ним і приходить моральна втома.

Як упоратися з моральною втомою

Існує кілька правил, дотримуючись яких можна позбутися морального виснаження.

Вимкнути багатозадачність

У цьому режимі йде багато сил та енергії. Якщо їх і так мало, то легко піти в мінус. Тому краще почекати з наполеонівськими планами:

  • делегуйте частину завдань;
  • правильно розподіляйте навантаження;
  • відпочивайте, робіть перерви після складних завдань;
  • навчіться говорити «ні».

Навчіться дякувати і нагороджувати себе

Не чекайте коли ваші успіхи хтось похвалить. Краще привчіть себе помічати досягнення, дякувати і нагороджувати себе за них. Насамперед це допоможе усвідомити свою цінність, що позитивно позначиться на емоційному стані.

Позбавтеся токсичного спілкування

Люди, з якими ми щодня спілкуємося, так чи інакше впливають на наш емоційний стан. Щоденне вислуховування скарг та негативу призводить до виснаження. Тому обмежуйте спілкування із негативно налаштованими людьми. Якщо вам не надається можливість віддалитися від негативно налаштованої людини, спробуйте домовитися з нею не обговорювати питання, які вас напружують. Це сприятливо впливає на ваш стан.

Дайте мозку відпочити

Відключіть смартфон і телевізор лише на добу. І ви вже наступного дня відчуєте, як полегшало. Проводьте регулярно такий інформаційний детокс.

Тренуйте концентрацію уваги та спокій

Потік неспокійних думок про майбутнє не допоможе почуватися щасливою та емоційно стійкою людиною. Тривоги і страхи висмоктують останні сили, діючи не гірше за дементори Азкабану. Розслабитися, заспокоїтися та зібратися допоможуть медитації. Ви можете знайти гарну музику для медитацій або запис із заспокійливим голосом. Важливо під час медитації навчитися відкидати думки та переживання. Якщо з першого разу не виходить – не страшно. Головне – отримувати задоволення від процесу.

Ділитись проблемами та емоціями

Замикатися у собі – поганий спосіб вирішення труднощів. Це призводить до виникнення емоційної втоми. Краще розкажіть, що турбує. Тільки важливо розуміти межу між «поділитися проблемами» та «злити негатив».

Плануйте відпочинок

Відпочинок має бути не лише раз на тиждень у вихідні. Необхідно подбати про перерви протягом дня і хоча б невеликий відпочинок увечері. Вихідні краще продумуйте заздалегідь, щоб ви знали, як наповнитися новими враженнями та емоціями. Серед тижня теж бажано балуйте себе хоча б кілька разів радісними подіями.

Проте відпочинок – це зміна виду діяльності. Не можна, приходячи з роботи, всі вечори проводити в побутових турботах, а на вихідних займатися справами, вважаючи, що це і є відпочинок. Придумайте, як звільнити собі місце для відпочинку і хоча б мінімально урізноманітнити собі життя.

Позбавтеся перфекціонізму

Переслідування за ідеальним результатом може тривати нескінченно. Перфекціонізм здатний сильно виснажувати людину, адже навіть при досягненні цього результату здається мало, тому планка ідеальності піднімається вище.

Додайте фізичну активність

При моральному виснаженні буває складно змусити себе піднятися з дивану. Тому, коли ви перебуваєте на емоційному дні, не варто змушувати себе присідати чи бігати. Фізична активність може бути зовсім іншою. Її головна функція – піднімати настрій і потихеньку розгойдувати енергію. Починайте з малого: потанцюйте під улюблену музику, зробіть розтяжку або просту зарядку, пройдіть парком. Такими невеликими кроками рухайтесь назустріч нормалізації стану. Тільки коли сил буде багато, переходьте на заняття спортом.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: