Завантаження ...
banner
banner

Топ-5 міфів про надання домедичної допомоги

У МОЗ України розповіли про основні помилки, яких припускаються під час надання домедичної допомоги у випадку накладення джгута (турнікета) та зупинки кровотечі.


Міф №1

Кровотечу з носа можна зупинити, закинувши голову назад.

Факт

Після закидання голови кровотеча не припиняється, просто кров не витікає назовні, а стікає до шлунку, що може спровокувати блювоту. Для зупинення кровотечі з носа треба трохи нахилитися вперед, притиснути крило носа, з того боку, з якого «кровить» до іншої перегородки та утримувати до зупинення кровотечі чи приїзду медиків.

Міф №2

Накладений постраждалому джгут (турнікет) потрібно послаблювати.

Факт

«Ніколи не послаблюйте джгут (турнікет)! Це небезпечно не лише для здоров’я, а й для життя. Послаблення джгута може призвести до відновлення критичної кровотечі, а для людини, яка знаходиться у стані шоку, втрата навіть незначної кількості крові може бути небезпечною».

Після накладення джгут (турнікет) може безпечно стискати кінцівку до 2 годин, а відносно безпечно – від 2 до 6 годин. Треба подбати, щоб постраждалого обов’язково оглянув лікар або людина, яка пройшла відповідну підготовку та знає, чи можна його замінити на інший спосіб контролю кровотечі, а також як це правильно зробити.

Міф №3

Не можна накладати джгут (турнікет) на гомілку чи передпліччя. Раніше вважали, що через їхню анатомічну будову (судина проходить між кістками) джгут не зупинить кровотечу.

Факт

У наш час ефектним вважається інший механізм: за накладення джгута (турнікета) кровотеча зупиняється через стискання м’язів, а не внаслідок притискання судини до кістки. Треба пам’ятати метод правильного накладення джгута – на 3-4 поперечних пальці вище місця рани (це не стосується ділянок суглобів).

Міф №4

Накладати джгут (турнікет) – небезпечно та шкідливо, бо, наприклад, може призвести до виникнення гангрени.

Факт

«Джгут (турнікет) завжди можна буде зняти/замінити на інший метод контролю кровотечі, однак не завжди можна встигнути накласти, бо буде надто пізно. Накладений на кінцівку джгут (турнікет) дійсно зупиняє кровопостачання кінцівки, і якщо джгут буде накладений занадто довго, то це може призвести до втрати кінцівки (але не життя!). Тому пам’ятайте, що ця маніпуляція рятує життя та здійснюється у випадку масивної кровотечі. Якщо вчасно цього не зробити, людина може померти протягом 2-3 хвилин. Після накладання джгута (турнікета) постраждалого якнайшвидше повинен оглянути медик».

Міф №5

У випадку венозної кровотечі джгут (турнікет) треба накладати нижче місця рани, а при артеріальній – вище місця рани.

Факт

Критична кровотеча не диференціюється на артеріальну та венозну, а джгут (турнікет) завжди треба накладати вище місця рани.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: