Завантаження ...
banner
banner

Як зберегти зір: 10 простих порад

Як зберегти зір: 10 простих порад фото

Для підтримки здоров'я очей до раціону слід додати листову зелень (шпинат, латук, броколі), а також рибу з високим вмістом Омега-3 (лосось, тунець), — пише gazeta.ua.

Про це розповів Центр громадського здоров'я та дав поради щодо збереження зору.


Регулярно перевіряйте гостроту зору

Багато хвороб очей ніяк не проявляють себе на перших стадіях. Тому дуже важливо регулярно відвідувати офтальмолога. Якщо помічаєте будь-які зміни у гостроті зору, запишіться на прийом до фахівця.

Контролюйте рівень цукру в крові

Несвоєчасне лікування цукрового діабету може спричинити ускладнення у вигляді діабетичної ретинопатії, глаукоми та катаракти, що ведуть до сліпоти.

Дізнайтесь історію здоров'я очей вашої родини

Деякі захворювання в офтальмології можуть бути спадковими. Дізнайтеся у своїх родичів, чи є у них хвороби очей.

Підтримуйте здорову масу тіла

Надмірна вага та ожиріння підвищують ризик розвитку цукрового діабету та інших захворювань, які можуть призвести до втрати зору. Підтримуйте здорову масу тіла, а якщо не виходить самостійно, зверніться по допомогу до фахівця.

Носіть захисні окуляри

При виконанні будівельних робіт, занять спортом або інших видів діяльності захищайте очі спеціальними окулярами. Більшість лінз захисних окулярів виготовлені з полікарбонату, який у 10 разів міцніший за інші пластикові.

Припиніть вживання тютюну та алкоголю

Куріння та алкоголь так само шкідливі для очей, як і для інших органів. Тютюн підвищує ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями, катаракти та пошкодження зорового нерва, які можуть призвести до сліпоти. Дим цигарок сприяє синдрому сухого ока. Алкоголь зневоднює організм, а його великі дози можуть суттєво погіршити зір.

Носіть сонцезахисні окуляри

Захищайте свої очі навіть у похмурі дні. Пам'ятайте, що ультрафіолет може сприяти розвитку катаракти та пошкодити рогівку ока.

Давайте очам відпочити

Тривале сидіння за комп'ютером або "залипання" у гаджетах можуть стомити очі. Тому подаруйте очам відпочинок, роблячи перерву кожні 20 хв і переводячи погляд на віддалені до 20 м предмети протягом 20 сек (так звана вправа "20-20-20").

Якщо носите контактні лінзи, запобігайте інфекціям очей

Перед використанням або зняттям контактних лінз завжди мийте руки.

Обов'язково дезінфікуйте контактні лінзи та регулярно замінюйте їх.

Дотримуйтесь правил безпеки очей на робочому місці

Роботодавці мають забезпечити безпечні умови праці. Якщо під час вашої роботи потрібні захисні окуляри, напрацюйте звичку завжди носити їх.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: